In the picture…Luc Wittevrongel

Luc Wittevrongel (48) startte wat later met landbouwfotografie dan de fotografen die eerder in ons magazine verschenen. De passie voor landbouw, die zat er echter al sinds heel jong in. Hectares sprak met de fotograaf uit Evergem (Oost-Vlaanderen).

Als kleine jongen die opgroeide op het platteland stond Luc vaak gefascineerd te kijken naar de landbouwer of loonwerker die met de tractor aan het werk was in het veld achter zijn tuin. Zijn geluk kon niet op wanneer hij af en toe eens mee op de tractor mocht. “Wanneer de mais afgereden werd met de Field Queen of met de, toen nog rode, New Holland hakselaars; of de Same of International tractoren met Dewa-karren reden door de straat, dan was het kermis voor mij en durfde ik wel eens de achtervolging inzetten”, herinnert Luc zich.

Hoewel er van fotograferen toen nog geen sprake was, groeide de passie van Luc voor de grote machines met de jaren. Als tiener vond je hem vaak bij de lokale boer, waar hij hielp op de boerderij. Zijn geluk niet op kon wanneer hij er zelf met de tractor mocht rijden. Toen die boer halverwege de jaren ’90 echter met pensioen ging, verloor hij het landbouwgebeuren even uit het oog. “Tot ik rond 2002 iets opving over een nieuwe Claas Fieldshuttle hakselaar”, vertelt Luc. “Ik zocht er wat meer informatie over op internet, en stootte op Farmphoto.com, een website met landbouwfoto’s waar ik tot mijn verbazing ook foto’s van loonwerkers bij ons uit de buurt zag passeren.”

Vanaf dan volgde Luc deze en andere websites, ook al was het nog niet in hem opgekomen om zelf aan de slag te gaan met een camera. Het digitaal toestel dat hij bezat voor de vakantiefoto’s vond hij niet geschikt om zich te wagen aan het fotograferen van de machines in het veld. Tot hij, exact tien jaar geleden, zijn eerste digitale reflexcamera kocht. “In 2010 kocht ik een Nikon D90 met 18-200 lens voor een reis naar India. Om deze camera te testen, en omdat ik vond dat er wat meer foto’s van bij ons uit de buurt op farmphoto.com mochten verschijnen, besloot ik toch eens wat foto’s te maken van het maisseizoen. Het was een heel modderige bedoening, maar ik had de smaak te pakken…”

Naast de foto’s die Luc op de website postte, maakte hij ineens ook filmpjes die hij op zijn eigen YouTube kanaal plaatste: “ook al waren die, zeker in het begin, heel amateuristisch, ze werden wel gretig bekeken!”

Het volgende voorjaar, toen de machines uit hun winterslaap kwamen, begon het bij Luc te kriebelen om opnieuw de velden in te trekken met de camera. Zijn passie voor landbouwfotografie was geboren: onder de nickname “Mick Jaguar”, een knipoog naar de zanger Mick Jagger en de Claas Jaguar hakselaars, postte Luc zijn foto’s op Farmphoto en op de Facebookpagina die hij in 2014 oprichtte.

Luc is voornamelijk actief in het Meetjesland en Zeeuws-Vlaanderen, hoewel hij ook af en toe wat verder trekt. Een nieuwe Dewa-silagewagen achterna, bijvoorbeeld. Voor deze bekende constructeur uit zijn thuisgemeente maakt Luc regelmatig foto’s en filmpjes, die gebruikt worden op de stand van de fabrikant op Agribex en Agriflanders. “Ik heb niet echt een specialisatie of voorkeur qua merken. Het is waar dat ik graag de Claas hakselaars en Dewa-silagewagens vastleg, maar dat wil zeker niet zeggen dat ik mijn camera zal wegdraaien van andere merken, integendeel: ik breng net graag afwisseling in mijn reportages, ga op zoek naar alle merken en zowel oud als nieuw materiaal. Wat ik wel leuk vind, is om af en toe eens een primeur te scoren door als eerste een nieuwe of unieke machine op de gevoelige plaat te kunnen vastleggen.”

“Vorig jaar kon ik bijvoorbeeld als eerste de pas omgebouwde Claas Jaguar Fieldshuttle van Loonwerken de Bruyne fotograferen tijdens het hakselen van olifantengras. Waar ik evengoed van kan genieten is een golden oldie voor de lens krijgen: een oude Same of International tractor, of een oude hakselaar uit de tijd toen ik er als klein manneke naar stond te kijken.”

Een van de dromen van Luc is om uitgebreid langs de maisvelden in de Verenigde Staten te trekken tijdens het oogstseizoen. Daar kon hij vorig jaar al eens van proeven tijdens een 12-daagse rondreis langs de staten Iowa, Wisconsin en Illinois, waar hij enkele tractorenfabrieken bezocht.

Tegenwoordig werkt Luc met een Nikon D7200 met 18-300 lens. “Geen goedkope lens, maar je kan er zowel van dichtbij als van ver mee werken zonder steeds te moeten wisselen.” Zijn stijl? Zo natuurlijk mogelijk! “Veel nabewerking doe ik niet, buiten een beetje bijsnijden, eventueel vlekjes verwijderen en de belichting een beetje bijtrekken.”

Sinds dit jaar heeft Luc, op vraag van een aantal loonwerkers en chauffeurs, ook een DJI Mavic Mini drone in zijn arsenaal. Een ideaal instapmodel, zegt hij zelf, waar hij afgelopen oogst al veel plezier aan beleefde.

Sinds de stop van farmphoto plaatst Luc zijn foto’s enkel nog op zijn Facebookpagina en gebruikt hij zijn YouTube-kanaal verder voor filmpjes. Daar heeft hij ruim 10.000 abonnees en meer dan 12.000.000 views: “niet slecht voor een amateurke, hé!”

De ambitie van Luc als fotograaf is heel eenvoudig: er nog zo lang mogelijk mee kunnen bezig zijn. “Je komt ermee op plaatsen waar je anders nooit zou komen, je bent veel in de buitenlucht, je leert veel mensen kennen. Gewoon op het veld een babbeltje doen met een landbouwer over de boerenstiel of een boompje opzetten over de nieuwste machines met een chauffeur of loonwerker, dat doe ik even graag als foto’s maken. Mijn camera is de toegang en het bindmiddel tot dit alles.”

 

 

 

Naam:

 

Luc Wittevrongel

Alias: Mick Jaguar
Leeftijd: 48 jaar
Woonplaats: Evergem
Beroep: Proces operator
Actief sinds/in: 2010, voornamelijk Meetjesland en Zeeuws-Vlaanderen
Materiaal: Nikon D7200 met 18-300 lens, DJI Mavic Mini drone
Waar te volgen: Facebook: Mick Jaguar – landbouwfilmpjes en foto’s

YouTube: Mick Jaguar

 

 

 

Dit artikel is eerder verschenen in Hectares Magazine #4

Klik hier om het volledig magazine te lezen.

 

Tekst: Kim Schoukens

Beelden: Luc Wittevrongel

 

%d bloggers liken dit: