John Deere opnieuw op 1 in Fedagrim statistieken

Net als vorig jaar neemt John Deere de eerste plaats in het marktaandeel verkochte trekkers voor 2023. New Holland blijft 2de, Fendt vult de top 3 aan. Het gemiddeld vermogen van een verkochte trekker vorig jaar is 185 pk. In West-Vlaanderen werden de meeste nieuwe tractoren verkocht.

Het aantal verkochte trekkers daalt de voorbije jaren in ons land. Van net geen 2.200 exemplaren in 2021 zakte het aantal naar 1.841 in 2023. 2021 was een absoluut recordjaar, maar de uitzonderlijke vraag naar trekkers kan verklaard worden door de nasleep van de corona-crisis. De dalende trend in de Fedagrim-statistieken in 2022 en 2023 kan een gevolg zijn van een deels verzadigde markt na het recordjaar 2021. John Deere behaalt met 22,54% van de markt de eerste plaats, maar zakt wat weg na vorig jaar. New Holland behaalt 19,61% en stijgt daarmee terug ongeveer 1%. Ook Fendt, op de 3de plaats, stijgt een halve procent in de statistieken. Deutz-Fahr en Case-IH vervolledigen de top 5, met respectievelijk 10,7% en 8,64%. De categorie 180-250 pk wordt het meest verkocht, met 32% van de trekkers, gevolgd door 50-100 pk. Een gemiddelde trekker in België heeft een motor van 185 pk.

Hoewel de sfeer tussen de landbouwers op Agribex positief was, is er toch een algemeen dalende trend op gebied van investeringen. Dee dalende trend kan waarschijnlijk gelinkt worden aan de rechtsonzekerheid die gecreëerd werd door de stikstofperikelen. Het is in 2024 dan ook uitkijken of de markt terug normaliseert. Veel zal afhangen van hoe het stikstofdossier verder evolueert.

%d bloggers liken dit: