John Deere op 1 in statistieken Fedagrim

John Deere doorbreekt de jarenlange hegemonie van New Holland in de trekkerstatistieken van Fedagrim. Groen-geel springt over blauw met de meest verkochte trekkers in 2022. Fendt behoudt zijn derde plaats, Deutz-Fahr en Case IH vervolledigen de top 5. Opvallende stijger, maar net buiten de top 10 is Antonio Carraro.

John Deere is voor het eerst koploper bij de verkochte trekkers van meer dan 50 pk in de statistieken van Fedagrim. De Belgische federatie van de toeleveranciers van machines, gebouwen en uitrustingen voor de landbouw en voor groenvoorziening houdt de inschrijvingen van nieuwe (en occasie) trekkers bij en maakt jaarlijks een balans op van de trends op de markt. Hoewel er altijd fouten in statistieken kunnen sluipen stelt de federatie dat deze voor 98% betrouwbaar zijn. Fedagrim maakt een onderscheid tussen tractoren met minder en meer dan 50 pk. In het  +50 pk segment werden 6% minder trekkers ingeschreven in vergelijking met 2021. In vergelijking met 2020 groeide de markt van tractoren met 3 procent in 2022.

In de verkoop statistieken van vorig jaar vinden we John Deere op de eerste plaats, met 23,48% van de markt, goed voor 485 ingeschreven trekkers. “We mogen als Cofabel-team fier zijn op de behaalde resultaten voor 2022. De eerste plaats in de verkoop statistieken bij de trekkers is hier een terechte bekroning”, stelt Lieven Beyl, Commercieel en Marketing Directeur van Cofabel. “John Deere draagt zijn wereldwijd imago mee, in België werken we al jaren aan onze marktpositie door een combinatie van goede producten, een goed dealernet en alle nodige maatregelen om onze klanten tevreden te stellen. Om die 485 trekkers te verkopen hebben we geen speciale acties ondernomen, het is het resultaat van hard werken en inzetten op zowel de verkoop als de dienst naverkoop. En hoewel de voorbije jaren er verschillende prijsstijgingen geweest zijn proberen we toch in te zetten op een stabiele prijszetting voor onze klanten.”

New Holland boert wat achteruit en eindigt op de 2de plaats met 18, 68% marktaandeel (386 verkochte trekkers), een verschil van bijna 5% tegenover 2020.

Fendt houdt vast aan de 3de plaats in de statistieken met 270 verkochte trekkers (13,07% marktaandeel). “Ik feliciteer Cofabel en John Deere oprecht met hun eerste plaats in de verkoopsstatistieken van 2022. Zelf had ik graag wat meer trekkers geleverd het voorbije jaar, maar de fabriek kon de vraag spijtig genoeg niet volgen”, zegt Tom Van Looveren, Sales Manager Fendt en Amazone bij Hilaire Van der Haeghe. “In het segment van 50 tot 80 pk is er duidelijk groei te zien, maar aangezien onze trekkers pas beginnen bij 80 pk kunnen wij niet van die groei profiteren. Met 270 ingeschreven trekkers was 2022 zeker geen slecht jaar en we verstevigen opnieuw onze derde positie in België.”

Verder vinden we Deutz-Fahr op de 4de plaats (223 verkochte trekkers, 10,79%), Case-IH is 5de met 188 verkochte trekkers (9,10%), gevolgd door Massey Ferguson, Steyr, Valtra en Claas.

Net buiten de top 10, met 1,4% marktaandeel, vinden we Antonio Carraro terug. In 2020 was het merk goed voor 3 verkochte trekkers, in 2021 waren dat er 11, 2022 werden dit er 29.  De combinatie van 4 even grote wielen, eventueel gecombineerd met knikbesturing, en vermogens tot 100pk maakt de trekkers sterk in niches zoals fruit- en wijnaanplantingen of in de tuinbouw.

 

%d bloggers liken dit: