Ecoregeling verhogen koolstofgehalte op bouwland via stalmest: bewijsmateriaal nodig  

In 2023 kunnen landbouwers als ecoregeling een subsidie aanvragen voor het verhogen van het koolstofgehalte op bouwlandpercelen door het aanbrengen van producten met een hoog koolstofgehalte, waaronder stalmest. Het subsidiebedrag kan toegekend worden op een perceel bouwland als aangetoond kan worden dat minstens 10 ton stalmest per hectare werd opgebracht. Om recht te hebben op de subsidie is bewijsmateriaal nodig!

Landbouwers kunnen nu reeds starten met het uitrijden en inwerken van stalmest, dus nog vóór de indiening van de verzamelaanvraag. De subsidie voor het verhogen van het koolstofgehalte op bouwland wordt via de verzamelaanvraag ingediend, om zeker te zijn dat de aanvrager recht heeft op de subsidie is bewijsmateriaal dus nodig. Dit kan aan de hand van foto’s. Het Departement Landbouw en Visserij wil geïnteresseerde landbouwers nu al informeren over hoe ze kunnen aantonen dat deze maatregel werd uitgevoerd op het perceel.

Landbouwers die de subsidie voor het verhogen van het koolstofgehalte willen ontvangen, moeten het departement één of meerdere foto’s bezorgen van de stalmest die op het perceel werd opgebracht.  Dit kan door een foto te nemen op het moment dat de stalmest wordt uitgespreid, op het veld ligt of ondergewerkt wordt. De foto moet duidelijk aantonen dat er stalmest werd opgebracht. Er wordt aangeraden geen close-upfoto te nemen, maar er wordt best ook niet te ver uitgezoomd, om zeker te zijn dat de stalmest nog steeds zichtbaar is op de foto.

Het departement vraagt landbouwers de foto te nemen met de LV-AgriLens app van het departement, zodat er zekerheid is over locatie en tijdstip van de foto. Op het tabblad Foto’s in de LV-Agrilens app kan elke landbouwer zijn/haar eigen fotogalerij aanmaken. Hij/zij hoeft deze foto’s nog niet naar het departement door te sturen.

Na het indienen van de verzamelaanvraag zal het departement zogenaamde taken uitsturen via de LV-AgriLens app naar landbouwers met een aanvraag voor deze maatregel. De landbouwer krijgt hiervoor een bericht, opent vervolgens de taken in de app en kan elke taak eenvoudig beantwoorden door de foto’s uit de fotogalerij toe te voegen en door te sturen.

Landbouwers die geen gebruik maken van de de LV-Agrilens app moeten er voor zorgen dat de medewerkers van het departement aan de hand van de foto het perceel kunnen identificeren. Het wordt daarom aangeraden voldoende uit te zoomen en eventueel herkenningspunten van het perceel in het beeld op te nemen. Het moet evenwel duidelijk zichtbaar blijven op de foto’s dat er stalmest op het perceel werd gebracht. Herkenningspunten kunnen bomen of bosranden zijn, straatnaambordjes, kapelletjes of andere visueel herkenbare en unieke punten rondom het perceel.

Opgelet, percelen waarvoor niet kan aangetoond worden dat er stalmest werd opgebracht, komen niet in aanmerking voor uitbetaling van de subsidie.

%d bloggers liken dit: