SIWI FireSafe voorkomt erger bij brand

Bij het persen van stro is er altijd brandgevaar. Stof, droog materiaal, een lager die heet draait, voor je er als chauffeur erg in hebt staat de pers in lichterlaaie. Dikwijls slaat het vuur al snel over naar de trekker en is de combinatie verloren. SIWI, de Deense constructeur van snelkoppelsystemen voor aanhangwagens, introduceert een veiligheidssysteem voor persen zodat bij een eventuele brand de trekker kan gespaard worden.

Stro persen is niet zonder gevaar. Droog materiaal en stof stapelt op rond de draaiende delen, en zelfs goed onderhouden machines kunnen al eens onderdelen hebben die gevaarlijk heet worden. Een zuchtje wind volstaat dan om de pers in lichterlaaie te zetten. Als chauffeur heb je maar weinig tijd om het vuur op te merken, alles af te koppelen en de trekker te redden. De kans dat het vuur overslaat naar de trekker is zeer groot, met een verloren combinatie tot gevolg. Niet alleen een grote kost om te vervangen, maar ook op het slechtst mogelijke moment, midden in een druk seizoen.

SIWI, gekend van de Combi-Hitch, ontwikkelde een veiligheidssysteem voor persen dat de chauffeur toelaat om alle connecties tussen trekker en pers in een oogwenk af te koppelen  en de trekker in veiligheid te brengen.  Een druk op de knop van de controlebox in de cabine volstaat. De SIWI FireSafe vervangt de K80 trekhaak van de pers en is voorzien van tot maximaal 10 hydraulische koppelingen, pneumatische of hydraulische remmen, elektrische kabels voor bvb verlichting, ISOBUS en Canbus connecties en LoadSensing leidingen. Het FireSafe systeem heeft zelf 1 enkelwerkende hydraulische connectie nodig. Wanneer de chauffeur vuur opmerkt aan de pers volstaat het om te vertragen en op de knop te drukken. Zodra de knop ingedrukt wordt ontkoppelt het systeem de leidingen en wordt de veiligheid tussen de trekhaak van de pers en de trekker ontgrendeld. De aandrijving van de pers moet stilgelegd worden in de cabine, waarna de ook de aftakas uit elkaar kan schuiven. Nadien kan de trekker op afstand in veiligheid gebracht worden.

SIWI wordt in België geïmporteerd en verdeeld door Agrimac uit Kluisbergen.

YouTube player
%d bloggers liken dit: