2020 is het 4de jaar op rij waarin we kampen met een abnormale droogte vroeg op het jaar. De periodes waarin het wel regent zijn onvoldoende lang en intens om de grondwaterstanden naar een normaal peil te brengen. We mogen ondertussen dus gerust spreken van een structureel probleem. Onze sector is de eerste om de droogte hard te voelen. Droogte wil niet alleen zeggen dat de gewassen minder opbrengst genereren, maar ook dat er extra kosten moeten gemaakt worden! In dit dossier bekijken we de droogte op verschillende vlakken en zoeken we uit hoe we in de toekomst met een veranderend klimaat moeten omgaan.

Hoewel de lente zeer nat begon, met meer dan 77mm neerslag in de eerste helft van maart, is het sinds midden maart erg droog in ons land. April en mei braken het record van de 2 droogste maanden sinds het begin van de metingen in 1833. In totaal waren er maar 23 dagen waarop iets van neerslag gemeten werd, in een normaal jaar zijn dat er 49. Pas eind juni, begin juli viel er op de meeste plaatsen (wat) regen. Maar niet alleen een tekort aan neerslag zorgt voor de droogte. Ook veel zon en een lage luchtvochtigheid hebben een invloed. De drie lentemaanden waren opvallend zonniger dan anders, met april dat er uit sprong als 2de zonnigste maand ooit gemeten. Tijdens die zelfde maanden was er geen enkele dag waarop de hemel volledig betrokken was, en slechts 8 dagen met een zwaar bewolkte hemel. Veel zonneschijn en een lage relatieve luchtvochtigheid zorgen voor veel verdamping. Het tekort aan neerslag enerzijds en de factoren zon, wind en lage luchtvochtigheid anderzijds zorgden er samen voor dat de droogte snel extreem werd.

Het aanpakken van droogte gebeurt op verschillende fronten. In dit dossier bekijken we zowel de theoretische als de praktische kant van de problematiek. Een aantal experts geven achtergrondinformatie over onder meer grondwater, de opslag van water, de invloed van agroforestry en koolstof in de bodem op droogte en welke impact bodembewerking kan hebben. We belichten ook een aantal proefprojecten en ingrepen van uit de overheid.

Het volledige dossier droogte is te lezen in Hectares #03 (klik hier)

 

Tekst & beeld: Antoon Vanderstraeten

%d bloggers liken dit: