Väderstad Proceed op Belgische velden

Väderstad introduceerde hun Proceed precisiezaaimachine voor alle gewassen in 2021. De voorbije jaren werd de machine uitgebreid getest in onder meer Duitsland en Frankrijk. De afgelopen dagen was de machine ook op Belgische velden te zien.

Väderstad legt zich al langer toe op vernieuwing in de zaaitechniek. In de Proceed gebruikt de fabrikant hun Tempo precisiezaaielementen met aangepaste zaaischijven om niet alleen gewassen als maïs en bieten uiterst precies te zaaien, maar ook granen, erwten en andere (industriële) groenten. Door de verhoogde precisie kan in bepaalde gevallen sterk bespaard worden op zaaizaad. Voor andere gewassen zorgt de precisie voor een gelijkmatigere opkomst en uniforme groei doorheen het seizoen.

De Väderstad Proceed  is een veelzijdige machine, met mogelijke rijafstanden van 22,5 of 25 cm voor bijvoorbeeld graangewassen. Door een eenvoudige configuratie en een snelle wisseling van de zaaischijven kan de machine overschakelen naar 450 of 500 mm voor gewassen zoals suikerbieten of koolzaad en voor gewassen zoals maïs en  zonnebloemen is een rijafstand van 750 mm ook mogelijk. De centrale zaadtank voorziet door middel van een luchtstroom de Tempo zaaielementen van het nodige zaad. Elke element is elektrisch aangedreven en wordt bediend via het iPad-gebaseerde besturingssysteem Väderstad E-Control. Functies zijn onder andere rij-voor-rij uitschakeling en variabele snelheid, dynamische rijpadenschakeling, individuele kalibratie en real-time precisiebewaking en -regeling.

De voorbije dagen werd een Proceed prototype getest op Belgische velden, in afwachting van de commerciële lancering eind dit jaar. De machine werd onder meer ingezet voor het directzaaien van erwten. Ook in bewerkte grond werd de machine uitvoerig getest. Hoewel de bodemomstandigheden na de overvloedige regen van de voorbije maanden alles behalve goed waren toonde de machine zijn mogelijkheden aan potentieel geïnteresseerden. Benieuwd wanneer we de eerste klantmachines zien opduiken!

%d bloggers liken dit: