Nieuwe generatie loofklappers van Grimme

Met de nieuwe Toppa-serie introduceert Grimme een nieuwe generatie loofklappers in verschillende werkbreedtes. Met de Toppa-serie zijn verschillende varianten verkrijgbaar, welke het loofklappen van 2, 4, 6 of 8-rijig in front- en achteraanbouw of als alternatief in een front-achter-combinatie mogelijk maakt. 

Bij de ontwikkeling van de Toppa-serie hield Grimme rekening met verschillende spoorbreedtes en plantafstanden. Zo kunnen de nieuwe loofklappers uitgerust worden met verschillende klepelcontouren voor ruggen en bedden. De Toppa 200 en 400 zijn respectievelijk 2- en 4-rijige loofklappers, die zowel in front- als in achteraanbouw gebruikt kunnen worden. Door het optimaliseren van de aandrijfpositie is de hoek van de aftakas naar de trekker behoorlijk afgevlakt. Daarmee wordt de slijtage van de aftakassen, in het bijzonder bij het heffen van de loofklapper op de kopakker, beduidend gereduceerd.

De 6-rijige front-achter-combinatie bestaat uit de Toppa 200 in frontaanbouw van de trekker en een Toppa 600 Combi achterin. De Toppa  600 Combi wordt hierbij hydraulisch opgeklapt, zodat aan elke kant twee rijen naast de trekker geklapt worden. Voor snelle perceelswisseling kan de machine op 3 m transportbreedte opgeklapt worden. Bij de 8-rijige front-achter-combinatie wordt de Toppa  400 in front en een Toppa  800 achterin gecombineerd. Hier worden eveneens de beide klappers hydraulisch uitgeklapt, om tweemaal twee rijen te klappen. Bij de loofklapper Toppa  400 ligt de transportbreedte met 75 cm rijafstand op 3,29 m.

Zowel bij de Toppa  600 Combi als ook bij de Toppa  800 Combi kunnen de beide klappers apart van elkaar via een stuurventiel of optioneel via ISOBUS met AUX-N bediening aangestuurd worden. In combinatie met de standaard groothoekaftakassen is het daarmee mogelijk, de loofklapper in geren onafhankelijk van elkaar op te tillen. De beide klapperhuizen zijn daarnaast pendelend opgehangen, waardoor ze optimaal aan bodemoneffenheden kunnen aanpassen. Eveneens is een optionele sideshift verkrijgbaar, die manueel aangestuurd kan worden, of zich in de meest automatische modus aan de ruggen aanpast. Deze is vooral relevant, wanneer het aantal rijen van de pootmachine niet gelijk is aan de loofklapper.

Met de Toppa  800 biedt GRIMME een 8-rijige loofklapper voor de achteraanbouw, welke hydraulisch voor het wegtransport op 3 m transportbreedte opgeklapt kan worden. De machine is speciaal geschikt voor bedrijven die 8-rijig poten als ook voor trekkers zonder frontaftakas.

Voor elke rij kunnen optioneel aan twee kanten gelagerde rugdrukwielen (“RidgeRunner”) gekozen worden, die na het loofklappen over de rugkroon rollen. De aparte ophanging per wiel zorgt voor een optimale aanpassing aan elke rij. De uiterst geringe bandenspanning laat de wielen dusdanig flexibel werken, dat scheuren in de rug gesloten worden. De aardappelen worden daardoor beschermd tegen direct zonlicht, waardoor het aandeel groene knollen in de rug verkleind kan worden. Gelijktijdig zorgt de zachtere band voor een betere zelfreiniging.

De diepteregeling van de loofklapper gaat via de hydrauliek van de trekker en de steunwielen in de maat 175R14 De hoogte van de steunwielen wordt hierbij of mechanisch via een spindel of hydraulisch vanuit de cabine versteld. De ingestelde werkhoogte kan eenvoudig van een schaalverdeling afgelezen worden.

%d bloggers liken dit: