Väderstad TopDown wint Farm Machine 2024 award

Väderstad wint met de TopDown met E-services de Farm Machine 2024 award in de categorie grondbewerking. De prijs werd uitgereikt tijdens de Agritechnica. Ook de Opus cultivator kan met de E-services optie uitgerust worden. Beide machines kunnen dankzij de E-services werken met taakkaarten en zo de machine-instelling automatisch regelen.

De Farm Machine van het Jaar award wordt gekozen door een jury van 16 landbouwtijdschriften uit heel Europa. “Deze prijs is een goed bewijs dat TopDown en Opus met E-services essentieel kunnen zijn voor landbouwers die hun grondbewerking verder willen optimaliseren. De prijs is ook iets om trots op te zijn voor veel mensen bij Väderstad, die in de loop der jaren in vele rollen betrokken zijn geweest bij het TopDown-project. Zoals bij alles wat we hier bij Väderstad doen, is deze prijs een teamprestatie”, zegt Wolfram Hastolz, Directeur Grondbewerking Productmanagement bij Väderstad.

Door de TopDown 400-700 en Opus 400-700 uit te rusten met de E-services optie kunnen de machines gebruik maken van taakkaarten. Zo kunnen tijdens het werk de machine-instelling automatisch bijgestuurd worden. Dit betekent dat de boer, voordat hij naar het perceel gaat, kan programmeren hoe de afzonderlijke werkende elementen – schijven, tanden, egalisatoren en pakker – zich op specifieke plekken op het veld moeten gedragen op basis van bijvoorbeeld bodemtype of veldkenmerken.

“De volgende stap na de variabele toepassing van zaad en meststof is om dezelfde denkwijze toe te passen op grondbewerking. Hier wachten besparingen om te worden benut met de regel “zoveel als nodig, zo weinig mogelijk”. Enkele van de voordelen komen als dieselbesparingen en verbeterde bodemgezondheid, anderen door de mogelijkheid om de werksnelheid te verhogen en slijtage te verminderen. Bovendien maakt dit een autonome landbouwtoekomst mogelijk”, zegt Wolfram Hastolz.

TopDown en Opus met E-services zijn beschikbaar vanaf oktober 2023, de eerste machines worden begin 2024 afgeleverd.

%d bloggers liken dit: