10 tips voor een veilige oogst

Hier en daar zijn de eerste maaidorsers al uitgereden en de eerste velden geoogst. Nog effe en het oogstseizoen gaat vol van start! Een goed moment dus om even stil te staan bij enkele punten voor een veilige oogst!

De drukste periode van het jaar staat voor de deur. Het graan moet van het veld. Niet veel later volgt de maïs, de aardappelen en de bieten. Soms zijn ongelukken onvermijdelijk, maar we zouden graag iedere chauffeur en elke machine veilig terug in de loods zien aankomen op het einde van het seizoen. Mits wat voorzorgen kan de kans op een ongeval sterk verkleind worden.

  • Onderhoud je machines
    Elke machine verdient een goed onderhoud. Maaidorsers die in droge en stoffige omstandigheden werken verdienen die nog meer. Goed onderhoud voorkomt onderdelen die oververhitten of breken. Oververhitte onderdelen of beschadigde/gebroken onderdelen kunnen vonken afgeven, die op hun beurt brand kunnen veroorzaken. Vervang versleten of gebroken onderdelen zo snel mogelijk. Je dealer of importeur heeft onderdelen op stock liggen, bestel ze zelf tijdig!
  • Reinig je machines op tijd
     Stof en oogstresten stapelen zich op in moeilijk bereikbare hoeken en kanten, rond en tussen draaiende onderdelen. Deze droge oogstresten hebben niet veel nodig om te ontvlammen, een vonk of een gloeiend onderdeel is voldoende… En eens de machine brandt is er nog weinig aan te doen! Om machinebrand te voorkomen is een goed onderhoud en dagelijks uitblazen van de machine cruciaal.
  • Denk aan je gezondheid
     Bij het reinigen van de machines wordt veel stof in het rond geblazen. Denk aan je longen en draag een stofmasker. Draag bij het onderhoud van de machines ook gepaste kledij en stevige schoenen. Leg altijd de motor stil bij onderhoud of reiniging, zo voorkom je dat (losse) kledij gegrepen wordt door draaiende onderdelen.
  • Gebruik de trap correct
    Een sprong van de voorlaatste trede is sneller, maar een gebroken voet is veel trager. Met je voorkant naar de treden gekeerd is de veiligste manier om de machinetrap op- en af te gaan. Gebruik die laatste trede. Met de hoge(re) temperaturen in de oogstmaanden is een gips rond je voet of been echt niet aangenaam!
  • Maak het aangenaam in de cabine
    Cabine-vering en een geveerde stoel maken rijden met de maaidorser comfortabel en voorkomen rugletsel door langdurige trillingen en schokken. Een correct afgestelde airconditioning zorgen voor een aangenaam klimaat in de cabine. Een muziekje er bij en het lijkt wel vakantie. Zorg er wel voor dat je alarmen kan horen!
  • Kijk rond
    Let zowel in het veld als tijdens transport op eventuele veiligheidsrisico’s. Wat je niet gezien hebt kan je ook niet vermijden. Zorg voor propere voor- en zijruit(en) en maak gebruik van eventuele camera’s om gevaarlijke situaties in te schatten zodat je op tijd kan anticiperen en zo ernstige schade of levensbedreigend letsel voorkomen.
    Let ook zeker op met andere personen of kinderen in en rond de machines in het veld.
  • Train jezelf en je team
    Zorg ervoor dat jij en je chauffeurs goed getraind zijn in het veilig gebruiken van de machines en het juist uitvoeren van de oogstwerkzaamheden. Dit vermindert het risico op ongelukken.
  • Let op met vermoeidheid
    Vermoeide chauffeurs nemen slechte beslissingen, hebben een tragere reactietijd en hebben opmerkelijk meer kans op een ongeluk. Leer symptomen van vermoeidheid herkennen, vooral op de drukste momenten. Doorploeteren is niet altijd de beste oplossing. Rust kan leiden tot een hogere productiviteit, veiligere werkomstandigheden en het werk sneller afkrijgen.
  • Maak gebruik van technologie
    GPS en kopakkermanagement vereenvoudigen het rijden in het veld. Zo kan je als chauffeur meer aandacht besteden aan de veld- en oogstomstandigheden en de omgeving van je machine.
  • Vermijd alcohol en powerdrinks
    Een pintje op het einde van de werkdag kan zeker geen kwaad, maar een pintje bij iedere geloste tank is teveel van het goede. De warmte tijdens de oogstdagen versterkt de werking van alcohol en vergroot sterk het risico op ongevallen. Maar ook powerdrinks kunnen negatieve gevolgen hebben. Af en toe een Monster of Red Bull kan  zeker, maar leven op zo’n blikken caffeine en suiker is alles behalve gezond.

Onthoud dat veiligheid altijd prioriteit moet hebben tijdens de graanoogst. Volg deze tips en pas ze toe op basis van jouw specifieke situatie om een veilige oogst te waarborgen.

%d bloggers liken dit: