John Deere maakt 8R autonoom

John Deere onthulde op de CES beurs een volledig autonome 8R410. Volgens de fabrikant is hun autonoom systeem, dat gebruik maakt van 360° camera beelden en beeld/data-analyse, klaar voor de praktijk.

De CES beurs in Las Vegas is elk jaar goed voor een aantal spannende onthullingen. Hoewel de Consumer Electronics Show zich vooral richt op electronica voor dagelijks gebruik in huis, zoals domotica maar ook computeronderdelen en gaming-systemen, is John Deere al een aantal jaren aanwezig op de beurs. De fabrikant wil zo de kloof tussen de landbouw en de burgers overbruggen. Dit jaar ging John Deere voor een blikvanger, en onthulde de autonome 8R410.

John Deere zet, net als vele andere merken in de sector, al langer in op gedeeltelijke autonomie in het veld, met GPS-besturing en doorgedreven kopakkermanagement. Hoewel veel zaken al volledig geautomatiseerd kunnen worden, was een bestuurder in de cabine nog steeds nodig. Door de trekker uit te rusten met 12 stereo camera’s en de beelden hiervan continu te analyseren is die bestuurder niet langer nodig. Het autonome systeem herkent obstakels in het veld en stopt automatisch wanneer nodig. De bestuurder heeft via een app op zijn of haar smartphone controle over de trekker en kan, indien nodig, via deze app tussen komen. Het systeem is ook zo geprogrammeerd dat het onderscheid kan maken tussen bijvoorbeeld vogels die opvliegen en een ander dier in het veld.

John Deere zet voorlopig enkel in op grondbewerking met de autonome trekker. De gedachtegang hier achter is dat wanneer er iets mis loopt in het veld, er nog tijd is om de fouten te corrigeren voor het gezaaid moet worden. Volgens John Deere is de grondbewerking de gemakkelijkst te programmeren taak, waarbij het minste kan mislopen.  Transport van en naar het veld moet nog altijd door de chauffeur zelf gebeuren.

Een prijs voor het systeem maakte John Deere nog niet bekend, maar de combinatie van de 8R410 met de John Deere 2430 cultivator is goed voor een kleine $500.000. Specialisten ramen de kost van de camera’s en het data-analyse pakket op ongeveer 10% van dat bedrag.

 

 

%d bloggers liken dit: