SIMA, de grote landbouwbeurs in Parijs, werd door de gevolgen van de corona-pandemie uitgesteld. De organisatie hield er wel aan om de SIMA Innovation Awards uit de reiken. De winnaars van deze awards worden volgende week bekend gemaakt. We lijsten de genomineerden kort op voor jullie.

De SIMA Innovation Awards worden uitgereikt in 4 categorieën:

 • Grond en gewassen
 • Van oogst tot opslag
 • Vee en hernieuwbare energie
 • Elektronica, onderdelen en services

Per categorie wordt een gouden, zilveren en bronzen medaille uitgereikt.

Categorie Grond en Gewassen

 • Amazone Fertispot – Amazone ontwikkelde voor de Precea precisiezaaimachine een kunstmestelement met dubbele schijf. Het element maakt gebruik van een meetsysteem om de kunstmest precies af te leggen, daar waar de planten het kunnen opnemen, en niet in een volledige lijn tussen de planten. Op die manier wordt kunstmest (geld) en het milieu bespaard.
 • Hardi Evrard R-Activ – Hardi Evrard R-Activ is een compact spuitcircuit, aangestuurd met luchtdruk. Hierdoor wordt de reactietijden van de doppen verkleind, tot 0,5 seconden. Het systeem beperkt ook het aantal leidingen en op die manier restvloeistoffen.
 • Smart Guided Systems – Smart Apply Intelligent Spray Control System – Het Smart Apply Intelligent Spray Control System maakt gebruik van luchtondersteuning bij de gewasbescherming. Het systeem gebruikt een LiDAR scanner om gewasdensiteit te meten en zo elke dop apart aan te sturen.
 • Stecomat – Farmdroid FD20 – De Farmdroid FD20 is een robot die kan zaaien en wieden. Wieden kan zowel in de rij als tussen de rijen.
 • Sulky-Burel – Speed Control – Met Speed Control kunnen de Sulky kunstmeststrooiers hun strooibeeld automatisch aanpassen aan de rijsnelheid van de trekker
 • Xarvio Digital Farming Solutions – Xarvio Healthy Fields – Xarvio maakt gebruik van een uitgebreide database aan gegevens om via analyse de beste strategie voor gewasbescherming te bepalen. Het resultaat? Een minimale impact op het milieu en besparing op tijd, sproeimiddelen en geld.
 • Agrowin – Scalpwin – De Agrowin Scalpwin is een grondbewerkingsmachine die uiterst oppervlakkig werkt (2-3 cm) en kan gebruikt worden voor stoppelbewerking en het zaaien van groenbemesters.
 • Smart Guided Systems – Smart Apply Intelligent Spray Control System – Het Smart Apply Intelligent Spray Control System maakt gebruik van luchtondersteuning bij de gewasbescherming. Het systeem gebruikt een LiDAR scanner om gewasdensiteit te meten en zo elke dop apart aan te sturen.
 • Zürn Harvesting – Top Cut Collect – De Top Cut Collect is een onkruidmaaier met een werkbreedte van 9 tot 12 meter. De machine maait onkruiden die boven het gewas uitsteken en vangt de afgemaaide plantedelen op. Op die manier wordt uitzaaien voorkomen. De Top Cut Collect is ook effectief bij de bestrijding van resistente onkruiden.
 • Sky Agriculture – EasyDrill Fertisem Pro II E-drive Premium – Met de EasyDrill Fertisem Pro II E-drive Premium zet Sky Agriculture in op de overgang naar agroecologie. De machine is geschikt voor directzaai in onbewerkte grond of in groenbemester en is uitgerust met 4 tanks die elk een eigen verdeelunit hebben. Deze verdeelunit wordt elektrisch aangedreven en aangestuurd via Isobus.

Categorie Van oogst tot opslag

 • Claas – Torion 738T Sinus – De Claas Torion 738T Sinus met telescooparm maakt voor het draaien gebruik van zowel een knikbesturing als een wielbesturing. Hierdoor kent de wiellader een uiterst compacte draaicirkel.
 • Claas – Geïntegreerde bescherming Orbis 900 – Claas ontwikkelde voor de Orbis 900 maisbek een geïntegreerde bescherming die automatisch in- en uitklapt.
 • Dangreville – Optimum 100 MC – Het Optimum 100 MC chassis is een composiet chassis dat 450 kg lichter is dan een vergelijkbaar stalen chassis. Hierdoor kan meer nuttige lading meegevoerd worden.
 • Downs – CropVision –  Downs ontwikkelde een optische sorteerder voor ongewassen aardappelen. Met behulp van vingers analyseert de machine het volledige oppervlak van elk product. Vervolgens verwijdert hij met uitwerpvingers kluiten aarde, stenen of beschadigde aardappelen, dit alles met een maximale capaciteit van 100 ton per uur.
 • Hydrokit – Geïntegreerde wielenreiniger – Om vuil op straat te beperken is er de Hydrokit. Dit apparaat bestaat uit een watertank op de fronthefinrichting en spuitdoppen met hoge druk aan de wielen. Op die manier worden de wielen al rijdend gereinigd.
 • Hydrokit – Assist’load –  Met de Assist’Load kan er op eenvoudige wijze gecommuniceerd worden tussen de chauffeur van een oogstmachine en de langsrijdende wagens. Een lichtpaneel geeft aan op de chauffeur van de wagen al dan niet moet versnellen of vertragen en of de wagen vol is.
 • Krone – Krone Dynamics – Met de Krone Dynamics staander kan de Krone Vendro schudder op drie vaste punten worden losgekoppeld zonder het risico te lopen dat de chauffeur klem geraakt tussen de machine en trekker.  Ook kan de schudder niet omkantelen bij het aankoppelen. De machine staat niet meer op zijn wielen, waardoor schade aan de banden tijdens langdurige opslag wordt voorkomen.
 • Krone – ComfortCover – Met de Krone ComfortCover worden weggebruikers beschermt tijdens het transport over de weg met de hakselaar.
 • New Holland – Nutrisense – De Nutrisense is een NIR sensor die toelaat om tijdens de oogst een aantal gegevens uit te meten van het geoogste gewas. De NutriSense is een optie op de CR Revelation maaidorsers.
 • Pöttinger – Flowtast – De Pöttinger FlowTast is een glijbalk onder de harkrotoren, in plaats van wielen. Met de glijbalk kan ook geharkt worden op minder dragende gronden.
 • Javelot – Venti’Javelot – Met de Venti’Javelot kan de ventilatie van graansilo’s op afstand in- en uitgeschakeld worden. Het systeem monitort permanent de buitentemperatuur en die van het graan, en kan ook zelf de meest geschikte moment voor ventilatie voorstellen voor optimale koeling.

Categorie Vee en hernieuwbare energie

 • Krone – EsayNet – Met EasyNet wordt het wisselen van netrollen een pak gemakkelijker. Een uitklapbaar systeem voorkomt dat je als gebruiker de netrol zelf tot boven moet tillen en zorgt voor een verhoogde veiligheid.
 • Base – Zonnepanelen Cogen’air – Deze zonnepanelen genereren niet alleen elektriciteit, maar ook warmte die kan gebruikt worden om bijvoorbeeld gras te drogen of staltemperaturen te verhogen.
 • Kuhn – Aura autonome voerrobot –  De Aura van Kuhn is een volledig autonome voerrobot die geen aparte keuken nodig heeft.

Categorie Elektronica, onderdelen en services

 • Amazone et Exatrek – Cenius-2TX Zone Finder – Met de Amazon’s Cenius-2TX Zone Finder kunnen bodemverschillen gedetecteerd worden. Zo kunnen bodemprofielkaarten gegenereert worden. Ook worden gegevens van de tractor verzameld, zoals brandstofverbruik, trekkracht en slip.
 • BPW – MLB – BPW ontwikkelde een mechanische en lastafhnakelijke remkrachtregelaar.
 • Kramp App – Kramp toonde op Agritechnica hun App, waarmee het voor de gebruikers gemakkelijk is om onderdelen terug te vinden. Dit kan niet alleen door middel van serienummer of onderdeelnummer maar ook door eenvoudig een foto te maken van het onderdeel of wisselstuk.
 • Merlo – ASCS – Het Merlo ASCS systeem garandeert een verhoogde veiligheid bij het gebruik van de verreikers van het merk. Het systeem meet continu de last, hoe ver de arm is uitgeschoven en de hefhoogte en geeft dit weer op een scherm in de cabine.
 • My Easy Farm – My Easy Farms maakt het verzamelen van gegevens gemakkelijker dankzij een smartphone applicatie.
 • New Holland – druksensor voor reinigingstafel in maaidorser – Door de druk te meten op de reinigingstafels in de maaidorsers kan de machine tijdens het werken fijner afgesteld worden zodat verliezen vermeden worden.
 • Poclain – VBT  – Poclain ontwikkelde een remkrachtregelaar met een dubbele lijn, die de hydraulische remkracht van een aanhanger regelt naar gelang de kracht die op het rempedaal wordt uitgeoefend.
 • Go4iot Khiko – Antidiefstal – De Khiko is een antidiefstal systeem voor trekkers en machines dat gebruik maakt van GPS. Het systeem is discreet, schokvast en detecteert verdachte bewegingen. Bij eventuele diefstal of vandalisme wordt de eigenaar van de machine gewaarschuwd door middel van SMS of een melding op de smartphone.
 • Sick WGS – Zwadvolging –  Een laserscanner detecteert het zwad en stuurt de hakselaar aan.
 • VitiBot – Vitidrive –  De Vitidrive is een universele controller die Bakus-wijnrobots bestuurt. Er zijn verschillende elektrische modellen beschikbaar voor smalle en halfbrede aanplantingen.
%d bloggers liken dit: