Magazine – In the picture… André Xhonneux

André Xhonneux is opgegroeid in de landbouw. Als klein kind zag hij zijn buurman en grootouders, allemaal landbouwers, bezig. Als tiener nam hij zijn eerste foto’s met een wegwerpapparaat zodra hij een trekker op de weg zag rijden, of tijdens bezoeken aan beurzen. Toen hij in 2007 zijn eerste computer kreeg, ontdekte hij echter een totaal nieuwe wereld: het bloggen. Het was dan dat André besloot om foto’s van materiaal uit de regio te delen op zijn eigen blog. Gewapend met zijn fiets en een kleine Samsung van 5 megapixels vrat de jonge fotograaf kilometers om de machines van zijn buurman en andere loonwerkers vast te leggen.

“In het begin had ik alleen die kleine camera en mijn fiets, en ze hebben veel meegemaakt!  Zo’n 3000 kilometer per jaar heb ik afgefietst, alleen voor foto’s, en mijn toestel heeft serieus wat stof gezien. Vandaag rijd ik nog amper met de fiets, maar reis ik wel verder voor foto’s.  ”

Geleidelijk aan begon André met de productie van eigen video’s en lanceerde hij zijn eigen YouTube-kanaal. De jonge man verving zijn materiaal door een modernere uitrusting en begon ook een zekere bekendheid te verwerven: “Ten tijde van de Skyrock-blogs was ik 30ste in de top 100 van België, met tussen de 4000 en 5000 bezoeken per dag. Niet slecht, voor een trekkerblog! (gelach)”

André blijft voornamelijk actief in zijn geboortestreek, maar verplaatst zich ook naar het Land van Herve, de Hesbaye en zelfs naar Nederland en Duitsland. “Afgelopen zomer heb ik enkele dagen doorgebracht in Marne (Frankrijk) en trok ik naar een tractorbijeenkomst in Zwitserland. Kortom, ik volg de machines die me interesseren. Ik kom er trouwens gerust voor uit dat ik een duidelijke voorkeur heb voor machines van bepaalde merken. ”

In 13 jaar machines achterna jagen zag André al heel wat moois. Wanneer we hem vragen om er één onderwerp uit te kiezen dat eruit sprong, kan hij moeilijk kiezen, hoewel hij meteen denkt aan een schudder van 20 meter en een hark van 19 meter. Zeldzame machines in onze streken.

“Er is toch echt mooi gerief in België, hé”, vertelt hij. “Ik heb echt niet te klagen: ik heb al wat ik wensen kan als fotograaf en kom ook nog eens veel tegen van mijn favoriet merk. ”

Dat “favoriet merk” van André, dat is Fendt. De jonge fotograaf schat dat het merk centraal staat in zo’n 80 à 90% van zijn foto’s.  Om wat variatie in zijn portfolio te brengen fotografeert hij zeker ook andere merken, maar de voorkeur gaat resoluut uit naar groen-rood. Fendt is de specialiteit van André, en dat zorgde er onder andere voor dat een groot aantal van zijn foto’s geselecteerd werden voor de fotowedstrijd om de stand van Hilaere Van der Haeghe te versieren op Agribex, drie jaar geleden: “Ik vond het heel leuk om mijn foto’s op Agribex te zien! ”

Tegenwoordig is André gewapend met een Nikon D5300 en 18-105 en 18-200 lenzen naast een Feiyutech AK4000 stabilisator en een DJI Mavic Pro drone, en André droomt van meer: “De machines evolueren ieder jaar, dat geeft veel nieuwe opportuniteiten. Ooit zou ik nog verder willen reizen voor mijn foto’s, waarom niet! ”

 

OVER DE FOTOGRAAF

André Xhonneux

Leeftijd: 25 jaar
Woonplaats: Berneau (provincie Luik)
Materiaal: Nikon D5300 met 18-105 en 18-200 lenzen; Feiyutech AK4000 stabilisator;  DJI Mavic Pro drone
Werkgebied: Provincie Luik, Land van Herve, Hesbaye, Nederland, Duitsland.
Mooiste vastgelegde combinatie: Alles met een groene carrosserie en rode velgen!

Website: Axfarmprod

Youtube

Instagram

Facebook

 

 

 

 

Tekst: Kim Schoukens

Foto’s: André Xhonneux

 

 

Previous post Compacte veldspuit, een crossover tussen de gedragen en getrokken veldspuit
Next post Kubota lanceert nieuwe stroblazer
%d bloggers liken dit: