Boerinnenkalender: Laura (februari)

Februari startte heet voor onze sector! Over heel Vlaanderen protesteerden jonge landbouwers voor hun voortbestaan. Eén van die jonge landbouwers is Laura Lanneau uit Ingooigem. Zij siert deze maand de cover van de Boerinnenkalender.

Hey iedereen, ik ben Laura Lanneau en ik ben 24 jaar oud. Ik ben afkomstig van Ingooigem, of op z’n mooi West-Vlaams “Yvegem”, in het zuiden van de provincie West-Vlaanderen. Door de week werk ik bij “Sézar Snoezel”, een kinderdagverblijf. Thuis hebben we een gemengd bedrijf met melkvee en akkerbouw. Als echte boerendochter hoop ik ooit het ouderlijk bedrijf verder te kunnen zetten. Wanneer ik niet tussen de kindjes zit op mijn werk, of tussen de koeien op het landbouwbedrijf, dan bouw ik graag eens een feestje. Ik ben zeer enthousiast, en hou van respect en eerlijkheid. Dat respect zie ik graag zowel binnen onze sector, boeren onder elkaar, als van buiten onze sector voor het harde werk dat we doen.

Ik werk graag met mijn handen, en ben dan ook zeer blij dat de tijden van “de vrouw aan de haard” achter de rug zijn. Als vrouwen hebben we ook macht, en met een sterke boer achter ons kunnen we alles aan! Zoals ik altijd zeg: “Gaat niet bestaat niet, verder doen tot het lukt!”

HECTARES: Waarom sta jij op de boerinnenkalender ?
Ik ken Febe al langer, en kijk echt op naar haar. Dat is al zeker een reden. Dat de opbrengst van de kalender naar Boeren op een kruispunt gaat is ook zeker een pluspunt! Bij het maken van de kalender heb ik ook veel connecties kunnen maken met andere boerinnen van over Vlaanderen, en dat helpt toch met mijn netwerk, iets wat ik belangrijk vind. Zo’n netwerk rond je is iets waarop je kan terug vallen in tijden van nood. Wie hulp kan gebruiken weet mij dan ook te bereiken!

HCTRS: Wat is je favoriete trekker ?
Thuis rijden we met Fendt, logisch dat dat dan ook mijn favoriete trekker is! Maar ik draai mijn hand ook niet om om met de Bobcat over het erf en door de stal te knallen!

HCTRS: Wat is je favoriete werk op de boerderij?
Ik ben graag bezig met de kalfjes. Als ik zelf een koe bevrucht heb via kunstmatige inseminatie, en daar komt dan een vaarskalf van, dan ben ik echt fier. Ze nadien opkweken tot een goeie koe maakt het werk helemaal af! Ik zit ook graag tussen de koeien in de stal of op de trekker om land klaar te leggen. Bij het inkuilen van gras of mais rij ik ook graag de put vast.

HCTRS: Wat zou je willen zeggen tegen de andere meisjes/vrouwen in de landbouwsector ?
“Gaat niet bestaat niet, verder doen tot het lukt!” blijft mijn motto! Maar ook, in de sector zijn we collega’s, geen concurrenten. Samen komen we verder dan alleen, dus laat ons samen aan één zeel trekken. We moeten er samen staan voor de sector!

%d bloggers liken dit: