Boerinnenkalender: Britt (januari)

Dit jaar is het de laatste editie van de Belgische Boerinnenkalender. Voor januari siert Britt de cover. Ze stelt zichzelf voor:

Hoi, ik ben Britt Bogaert, 20 jaar, woonachtig in het kleine landelijke Schoonaarde. Momenteel studeer ik nog verpleegkunde, omdat ik vind dat je toch op iets moet kunnen terugvallen als het in de sector wat minder goed gaat. Mijn ouders hebben een plantenkwekerij, gespecialiseerd in de productie van coniferen, prunus, taxus, kortom allerlei haagplanten. Papa is op vroege leeftijd begonnen met de zaak en mijn mama heeft na 17 jaar in het ziekenhuis te werken haar job opgegeven, want naast elke sterke man staat een sterke vrouw ! Of dat zeggen ze toch hé

In mijn vrije tijd steek ik graag een handje toe op het bedrijf, het buitenleven is echt mijn ding. Koeien melken doe ik ook heel graag, dit probeer ik meermaals na het werk thuis te doen in de buurt. Ik zet ook nog graag een stapje in de wereld, ga graag naar tractorpulling kijken, gewoonweg plezier maken en genieten met vrienden. Hiermee hou ik ook mijn sociale contacten op peil, want dit vind ik een belangrijke factor, niet zoals vroeger “de vrouw moet aan de haard blijven”, een cliché die we de dag van vandaag toch nog veel horen.

HECTARES: Waarom sta jij op de boerinnenkalender ?
De variatie van aanbod op de kalender van de verschillende sectoren sprak me wel aan, buiten de landbouw is de tuinbouwsector misschien een minder gekende tak, maar daarom niet minder belangrijk. Ook wij dragen bij aan het milieu en de tuinbouw is toch een belangrijke factor in de vergroening waar de focus hedendaags om draait.

De grootste motivatie om deel te nemen is het feit dat de opbrengst van de verkoop, naar een goed doel gaat, “ naar bedrijven die het echt nodig hebben”, namelijk Boeren op een kruispunt. Zij steunen boeren die in de moeilijkheden zitten of steun nodig hebben, wat ik uiteraard een heel mooi initiatief vind.

HCTRS: Wat is je favoriete trekker ?
Ondanks we jarenlang met een Massey Ferguson reden zijn we recent overgeschakeld naar Fendt, en we hebben nog geen spijt van deze aankoop.  Het aangenaam rijden, “de vario”, zijn kort draaien, het is echt een handig beestje om in de smalle sporen op het veld te werken, want ons plantgoed staat immers op smalle rijtjes.

Bij ons persoonlijk gaat het niet perse om het merk zelf, maar of deze handig is en aangenaam is om de arbeid te verlichten.

HCTRS: Wat is je favoriete werk op het tuinbouwbedrijf ?
Bestellingen klaarmaken, de pas ingepotte planten openrijden met een speciale openzetvork, dit vraagt wel wat precisie maar is toch aangenaam om te doen. Hiervoor heb je wel wat inzicht nodig, zoals zien dat je niet meer plaats laat dan nodig want dit geeft problemen later. Ook is het belangrijk om een rechte lijn te bewaren tijdens het openzetten. Het geeft een mooie variatie tijdens het inpotten.

Eigenlijk doe ik alles graag, van inpotten tot wieden in de zomer, zolang het maar buiten werken is, kortom alles wat agrarisch is, enkel het bureauwerk laat ik  soms  wat liever aan iemand anders over, want binnenwerk is niet echt iets voor mij.

HCTRS: Wat zou je willen zeggen tegen de andere meisjes/vrouwen in de landbouwsector ?
Dat we terecht trots en fier mogen zijn op zowel de landbouw- als tuinbouwstiel. Er bestaan een pak vooroordelen, maar een moderne vrouw, die weet van aanpakken kan hier perfect in passen, en kan volgens mij zelfs haar “mannetje staan”. Door de kalender merk ik toch dat de stiel aanspreekt en dat ook de mensen meer interesse tonen, wat toch de drijfveer is van deze kalender, er wordt over gesproken! Wat ik aan iedereen graag wil meegeven is: laat de vooroordelen niet de bovenhand nemen, laat zien waar je goed in bent en graag doet, dan zal je werk lonen . Je kan zelf de stabiele factor van het bedrijf innemen.

%d bloggers liken dit: