Compacte veldspuit, een crossover tussen de gedragen en getrokken veldspuit

In een tijd waarin we elke techniek wel ongeveer onder de knie hebben, is een nieuwe machine altijd spannend. Bij de veldspuiten is dit niet anders. Toen we deze compacte veldspuit zagen bij de collega’s van Agrarheute waren we dus direct geprikkeld. Wie de fabrikant is, wordt nog even geheim gehouden.

De compacte veldspuit combineert het beste van zowel de gedragen als getrokken sproeiers. De machine wordt aan de hefinrichting van de trekker gemonteerd, maar is voorzien van een as om het gewicht te dragen. Hierdoor wordt de machine één geheel met de trekker en krijgt ze dezelfde gedragingen als een zelfrijder. De sproeier heeft een tankinhoud van 4.000 liter, een volume dat tot nu toe voorbehouden was voor getrokken machines of kleine zelfrijders. Machines die op hun beurt dan soms weer te groot zijn voor bepaalde regio’s omwille van perceelsgrootte of omstandigheden in de omgeving die het gebruik van grotere machines beperkt (dorpscentra, kleine buurtwegen, hellingen,…) 

De compacte veldspuit is uitgerust met een as om het gewicht van de machine te dragen, zodat dit geen invloed heeft op het rijgedrag en comfort van de trekker. Volgens de fabrikant volstaat, dankzij de as, een trekker van 90pk om te compacte veldspuit te kunnen gebruiken. De gestuurde as heeft een wieluitslag van 45° en is kort bij de achteras van de trekker geplaatst waardoor deze in het spoor van de trekker loopt en het geheel uiterst wendbaar is. De gestuurde as werkt zowel vooruit als achteruit, ideaal voor het werken op kleine percelen waar veel moet gemanoeuvreerd worden. Tijdens transport volgen de wielen de trekker door middel van casterbesturing, een mechanische centrering zorgt er voor dat de machine niet zwalpt bij hoge snelheden.

Wie de fabrikant is van deze compacte veldspuit, wordt nog even geheim gehouden. Met het prototype en de daaraan gekoppelde video wil de fabrikant peilen naar interesse bij gebruikers voor ze overgaan tot productie.

Bron: Agrarheute

Foto & Video: Agrarheute

 

Previous post Delvano Bi-Air nu ook beschikbaar op 39 meter
Next post Magazine – In the picture… André Xhonneux
%d bloggers liken dit: