Magazine: Kemper Study 2020 – Gaan we 20 rijen maïs hakselen?

De avond voor Agritechnica 2013 de deuren opende viel er bij de Europese landbouwjournalisten een mail in de mailbox. Kemper zou iets speciaals tonen op hun stand. En dat speciaals, dat was een maïsvoorzetstek van maar liefst 15 meter breed, goed voor 20 rijen maïs! Het kreeg de naam ‘Study 2020’ met daaraan de vraag gekoppeld “Hakselen we 20 rijen maïs in 2020?” 7 jaar later kijken we samen met Gerrit Steege terug op dit project.

2013 moet zowat het hoogtepunt geweest zijn van de race naar bredere maïsbekken. Krone introduceerde de EasyCollect 1053, goed voor 14 rijen maïs, eerder dat jaar, Kemper en Claas hadden een bek voor 12 rijen. Vooral in Duitsland was er een vraag naar alsmaar breder, ingegeven door de loonwerkers die veel voor biogasinstallaties hakselden. Als reactie op die vraag stelde Ludger Busshaus, de Duitse vertegenwoordiger van Kemper, aan het Kemper-team voor om groots uit te pakken op de beurs.

“Onze maïsbekken zijn opgebouwd uit modules,” vertelt Gerrit Steege, Product Information Manager bij Kemper. “Toen onze collega Ludger Busshaus met het idee aankwam konden we dus eigenlijk betrekkelijk eenvoudig een nog grotere bek maken dan wat we in onze catalogus hadden staan.” Om te voorkomen dat het project zou uitlekken werden zo weinig mogelijk mensen intern betrokken en werd een eindje verder een loods gehuurd zodat er in het geheim gewerkt kon worden. “Het centrale deel van onze bek oogst 4 rijen maïs, links en rechts bouwden we telkens 2 extra modules van nog eens 4 rijen aan, zodat het totaal aantal rijen op 20 kwam. De techniekers voorzagen ook de nodige verstevigingen, want een maïsbek op die breedte durft de uiteinden al eens te laten hangen!”

Op Agritechnica werd de bek op het laatste moment opgebouwd, om te voorkomen dat er foto’s zouden uitlekken voor de deuren open gingen. Maar om de begeleidende video te maken moest er wel gehakseld worden… “De bijna 6 ton wegende 20-rijer werd aan een John Deere 7980i hakselaar gehangen. Op een afgelegen veld zorgden we dat de trekkers en aanhangwagens klaar stonden en vooral dat we eventueel publiek op afstand konden houden! We hakselden ergens tussen de 5 en 10 hectare met de machine, genoeg om het nodige beeldmateriaal te schieten en intussen te bewijzen dat we dergelijke breedtes aankonden”, herinnert Gerrit zich. “Na het hakselen werd de 20-rijer opgeblonken en klaargezet voor de beurs in een speciaal gehuurde garagebox. Na de geslaagde Agritechnica namen we hem nog mee naar Agribex. De verschillende modules werden nadien terug samen gebouwd tot de oorspronkelijke voorzetstukken en verkocht als demo-machines. We hebben bij Kemper dus geen tastbare herinneringen aan ‘Study 2020’”

De John Deere 7980i hakselaar had een motorvermogen van 810 pk. Intussen is dit vermogen bij de hakselaars niet zo heel veel gestegen. Is zo’n 20-rijige bek nu een haalbare zaak? “Tegenover een vergelijkbare hakselaar met een 10-rijer aan moesten we met ‘Study 2020’ aan de helft van de snelheid rijden. Al de gemaaide stengels moeten door de hakseltrommel geraken, en daar zit de vertraging. 20 rijen maaien kan zonder problemen, die 20 rijen gehakseld krijgen is iets anders, dat vraagt het grote motorvermogen. Moesten we ‘Study 2020’ nu aan een hakselaar hangen zou het resultaat dus niet zoveel anders zijn”, zegt Gerrit. “Als er morgen een hakselaar met 1.500 of 1.800 pk voorhanden is, dan zou het een verschil maken, maar dan is de vraag natuurlijk of de logistiek nog kan volgen. Een hakselaar kost teveel om stil te laten staan in het veld. Daarom is breder niet altijd de beste keuze.”

Het opbouwen van ‘Study 2020’ kostte uiteindelijk wel wat manuren en budget. Was dat het waard? “Marketing kost altijd geld, maar als je dan veel respons krijgt, dan is het project geslaagd. En die respons was er. Kemper stond in elk vaktijdschrift, we kregen contact met mensen waarmee we anders nooit contact konden krijgen en op de beurs stonden de mensen rijen dik naar onze film te kijken. Op Youtube wordt de video trouwens nog dagelijks bekeken, en dat 7 jaar na datum. Voor het bestede budget mogen we zeker zeggen dat het een geslaagde stunt was!”

Uit de gesprekken met klanten en geïnteresseerden kwam ook nuttige info naar voren. “We leerden onder meer dat een maïsvoorzetstuk altijd aan de hakselaar moet blijven. Een maaibord van een maaidorser wordt al snel afgepikt, maar bij een hakselaar is daar niet over te spreken. Bij het dichtklappen van de 15 meter brede ‘Study 2020’ bleef deze 9 meter breed. Transport zou dus niet mogelijk zijn. Onze 490Plus, het 12-rijige voorzetstuk met grote trommels, is ook een ontwikkeling die voortvloeit uit ‘Study 2020’. Voor het oogsten van hoogrenderende maïs zijn grote trommels beter, omdat die de massa beter kunnen verwerken”, besluit Gerrit.

 

Dit artikel is eerder verschenen in Hectares Magazine #4

Klik hier om het volledig magazine te lezen.

 

Tekst: Antoon  Vanderstraeten

Foto’s: Antoon Vanderstraeten & fabrikant

 

%d bloggers liken dit: