Imants voegt krukasspitmachine toe aan hun gamma

Het Nederlandse Imants is gekend van hun roterende spitmachines. De fabrikant voegt nu ook een krukasspitmachine toe aan hun gamma. De machine is ontwikkeld voor de zware kleigronden in de polders.

De nieuwe spitmachine heeft een werkbreedte van 3 meter en is uitgerust met 12 spades van elk 25 cm. Door de centrale aandrijving van de
krukas is de transportbreedte van de machine niet veel meer dan de werkbreedte. De spitmachine vraagt betrekkelijk weinig vermogen, volgens de fabrikant volstaat 50 pk per meter. Dit resulteert ook in een relatief laag verbruik per vierkante meter bewerkte oppervlakte. De maximale werkdiepte van de krukasspitter bedraagt 35 cm, de werkdiepte is instelbaar via 2 glijsloffen. De open bouw van de machine en de hoge bodemvrijheid onder de

krukas maken het mogelijk om ook gronden met veel gewasresten of groenbemester te spitten. Afhankelijk van de omstandigheden bedraagt de maximale rijsnelheid 3,5 km/u, wat resulteert in een hectare per uur gespit.

De spitmachine is voorzien van een standaard driepuntshefinrichting zodat zaaimachines of rotorkopeggen kunnen gemonteerd worden voor nabewerking. Standaard is de machine voorzien van gecentraliseerde smeerpunten, optioneel kan ook een automatisch smeersysteem voorzien worden.

Deze winter test Imants uitvoerig met 2 prototypes, in de loop van 2021 wil de fabrikant een beperkte oplage commercieel uitbrengen.

YouTube player
%d bloggers liken dit: