Fliegl stuurt mesttank in krab

Bij het uitrijden van mengmest lopen de wielen van de mesttank in hetzelfde spoor als de wielen van de trekker. Verschillende fabrikanten ontwikkelden verschillende oplossingen hiervoor, Fliegl toont op Agritechnica hun benadering. Om het gewicht van trekker en tank over een bredere oppervlakte te spreiden laten ze de tank in krabbengang achter de trekker lopen.

Om de tanker in krabbengang te laten lopen monteerde Fliegl een draaikrans tussen de tank en de as. Ook de hefinrichting voor de injecteur is op de draaikrans gemonteerd zodat deze parallel met de wielen in de rijrichting blijft lopen. De draaikrans maakt het mogelijk dat de tank ongeveer 1 meter zijdelings naast het trekkerspoor gaat lopen. De starre as maakt montage van grote banden mogelijk (tot maat 900/60R32). Het wisselen tussen normale en krabbengang verloopt voorlopig manueel via een stuurkast, Fliegl heeft de bedoeling dit in de toekomst te automatiseren.
In vergelijking met systemen die gebruik maken van een stuuras met fusees ondervinden de banden bij de Fliegl Twist minder wrijving omdat ze recht op de as blijven lopen. Dit resulteert in minder benodigde trekkracht van de trekker.

Fliegl op Agritechnica: Hall 4, Stand A40

YouTube player
%d bloggers liken dit: