Pöttinger maakt compacte Jumbo

Pöttinger scoorde goed met de introductie van de nieuwe Jumbo opraapwagens. Nu voegt de fabrikant een compactere versie toe aan de lijn, geschikt voor kleinere loonwerkers of melkveehouders die zelf hun grasoogst willen binnen halen. De Jumbo 5000 bestaat in 6 modellen, met een inhoud van 32 tot 54m³.

De nieuwe Jumbo 5000 lijn herneemt een aantal eigenschappen van de grotere 7000 & 8000 reeks, zoals de beweegbare voorwand maar is eenvoudiger uitgewerkt op andere vlakken. Zo wordt de snijrotor op de kleinere Jumbo’s niet aangedreven door middel van een powerband die we wel kennen van de 7 & 8000 reeks. Het gras wordt standaard opgeraapt door een pickup met 6 rijen tanden en een werkbreedte van 189 cm. Optioneel kan ook gekozen worden voor de Profi pickup met 7 rijen tanden en een werkbreedte van 235 cm. Beide pick-ups worden aan beide uiteinden aangestuurd door een stalen curvebaan. De tanden zijn licht slepend gemonteerd, zodat beschadiging van de graszode en verontreiniging van het voer voorkomen wordt. De steunwielen aan elke kant vormen samen met het optionele steunwielchassis een stabiele driehoek. De zwevende pick-up heeft een bewegingsvrijheid van 170 mm bij de steunwielen, zodat oneffenheden vlot opgevangen worden en de bodem goed gevolgd wordt.

De snijrotor heeft een diameter van 80cm en is 158 cm breed. Links en rechts van de pickup voorzag Pöttinger een vijzel om het gras te centraliseren richting de rotor. De tanden van de rotor zijn 10mm breed en voorzien van slijplaatjes. Dankzij de 45 messen in het snijsysteem heeft de Jumbo 5000 een theoretische snijlengte van 34mm. Elk mes is apart beveiligd tegen vreemde voorwerpen. De messenhouder kan snel en eenvoudig van onder de opraapwagen draaien om messen te vervangen. Optioneel kan de opraapwagen met het Autocut slijpsysteem worden uitgerust.

De Pöttinger Jumbo 5000 is verkrijgbaar met een inhoud tussen 32 en 54 m3, en overlapt hiermee sterk met de 7 & 8000 reeksen. De beweegbare voorwand is standaard, biedt een extra laadvermogen van 4,3 m3 met dezelfde wagenlengte en maakt de opraapwagen compacter. Dit verbetert ook de wendbaarheid in kleine velden en op smalle landbouwwegen. Het automatische laadsysteem is standaard voorzien. Om gedoseerd te kunnen lossen op de silo kan de Jumbo 5000 reeks uitgerust worden met 3 loswalsen. Het Jumbo DF-model (Dry Forage) is een opraapwagen voor het inhalen van droge gewassen zoals hooi, stro en luzerne. Een robuust dekzeil is hier absoluut essentieel. Het zeil moet in staat zijn om het gewas vast te houden zodat het niet naar boven kan uitzetten terwijl de rotor meer materiaal in de bak brengt. De sterke en robuuste droogvoerafdekking behoort tot de standaarduitrusting van de JUMBO 5540.

Om het geheel te bedienen kan gebruik gemaakt worden van de ISOBUS terminal van de trekker, of optioneel de Power Control, Expert 75 of CCC1200 terminals.

 

 

%d bloggers liken dit: