Wanneer de voorruit een beeldscherm wordt

Het CES (International Consumer Electronics Show) is het jaarlijkse hoogtepunt voor de technologie-liefhebbers. De beurs, die in Las Vegas gehouden wordt, is altijd goed voor spannende nieuwigheden op gebied van smartphones, domotica, (game-)computers en andere electronica. Maar ook de (land)bouwsector tekent sinds een aantal jaren present op de beurs.

John Deere lanceerde dit jaar de autonome 8R op CES. Minder opvallend, maar daarom niet minder interessant was de stand van Bobcat/Doosan. Deze fabrikant toonde er niet alleen hun eerste all-electric schranklader op rupsen, maar er stond ook een studiemodel op basis van een Bobcat E35e minigraver op de stand. In dit studiemodel was de voorruit vervangen door een transparant OLED scherm. Schermen in de cabine zijn we intussen gewoon. Het standaard scherm van de trekker, een 2de kleiner scherm in de A-stijl en nog een scherm voor de spuitcomputer, gps of ISOBUS, letten  we niet op, dan is de hele rechter zijde van de cabine vol geplaatst.  Dikwijls staat de informatie verspreidt over verschillende schermen, en om de zaken in de gaten te houden moet je als chauffeur je hoofd weg draaien van het echte werk om de verschillende monitors te kunnen bekijken.

Bobcat experimenteerde met een transparant OLED scherm ter vervanging van de voorruit, waardoor je als chauffeur alle nodig informatie binnen je gezichtsveld gepresenteerd krijgt, zodat je je ogen niet moet weghalen van waar het werk gebeurt. Het scherm, dat gemaakt werd door LG, is een touch-screen, zodat je als gebruiker niet alleen kan selecteren wat je precies wil zien, maar ook bepaalde machine-functies kan sturen via tikken op de voorruit.

Bobcat heeft geen directe intentie om een dergelijk scherm als voorruit in productie te nemen. Op een beurs als CES worden veel concepten en prototypes getoond, om de reacties van potentiële klanten te peilen. Zo ook deze E35e. Maar we zouden er niet van schrikken wanneer we deze optie over enkele jaren zien opduiken in de catalogus.

%d bloggers liken dit: