3 jaar nadat de eerste Claas Jaguar TT van de band rolde, viert Claas het 100ste exemplaar van de hakselaar op rupsen. De meeste van de machines worden naar de VS verscheept.

Eind 2018 toonde Claas de Jaguar TT voor het eerst. Tot dan was de TerraTrac rupstechnologie voorbehouden voor maaidorsers van Claas zelf, en onder meer aardappel- en bietenrooiers van andere fabrikanten. Van de Jaguar TT bestaan 2 versie, de Jaguar 960TT (met 653 pk) en de Jaguar 990TT (goed voor 925 pk). Door de implementatie van de “Headland Protection” functie, waarbij de rupsen deels opgeheven worden (door de centrale rollen naar beneden te duwen) wanneer de machine draait kunnen de hakselaars ook op grasland rijden zonder beschadiging van de zode. Een belangrijke stap, die zeker meedroeg tot het succes van de machine. Tijdens het eigenlijke oogstproces vermindert het grote contactoppervlak de bodemverdichting en wordt spoorvorming tot een minimum beperkt. Wanneer maïs wordt geoogst in extreme omstandigheden, zoals in Noord-Duitsland of Denemarken, houden de rupsbanden de spoorvorming beperkt en leveren ze maximale tractie. Uitgerust met 635 mm brede rupsbanden heeft de Jaguar een buitenbreedte van minder dan 2,99 m en kan de hakselaar dus op de openbare weg rijden – ideaal wanneer vaak van het ene veld naar het andere moet worden gereden zoals in België.
Een compacte wegrijbreedte is van minder belang in de VS, de grootste markt voor de Jaguar TerraTrac. “Voor melkveehouders in het oosten van de VS, waar ongeveer 2/3de van onze geïmporteerde Jaguar TT wordt verkocht, is de TerraTrac-technologie een soort verzekering tegen modder in het oogstseizoen voor maïs. Maar ook klanten in het zuiden en westen die oogsten op velden die met center pivot geïrrigeerd zijn, waarderen de TerraTrac-technologie”, zegt Dominik Grothe, Senior Vice President Forage Harvester. “Als gevolg van de lengte van de rupsbanden en de wielbasis die langer is dan die van de machine op wielen, kan de Jaguar TT niet geëvenaard worden voor wat betreft comfort bij het kruisen van center pivot wielsporen of richels.” Noord-Amerika is ook de bestemming van de 100ste Jaguar TT . Deze machine, met serienummer 49900100, zal aanvankelijk gebruikt worden voor technische training tijdens het Jaguar Exper Camp dat gepland is voor april. “Ons vlaggenschipmodel, de Jaguar 990TT, is goed voor meer dan 90 procent van de TerraTrac-machines”, legt Matt Jaynes, Product Manager Jaguar bij Claas of America, uit. “Wanneer je graangewassen en snijmaïs oogst op geïrrigeerde velden in de westelijke staten, heb je te maken met zeer hoge opbrengsten die een overeenkomstig hoog motorvermogen vereisen als je efficiënt wilt oogsten. Daarom hebben we hier het maximale vermogen van 925 pk van de Jaguar 990 nodig.”

 

 

%d bloggers liken dit: