Monosem gaat volledig elektrisch met nieuwe ValoTerra

Monosem introduceert een nieuwe generatie precisie-zaaimachines die 100% elektrisch werken. De Monosem ValoTerra bestaat in uitvoeringen met 6,8,9 en 12 rijen, en werkbreedtes van 4,8 tot 6,4 meter. De machine is geschikt voor alle courante zaden die met een precisie-zaaimachine gezaaid worden.

De Monosem ValoTerra is uitgerust met een eigen generator die door middel van een aftakas wordt aangedreven. De generator produceert tot maximaal 7,2 kW elektriciteit bij 56V. Ieder onderdeel van de nieuwe zaaimachine is ontworpen om optimaal te functioneren bij deze spanning. De ValoTerra is voorzien van nieuw ontwikkelde zaai-elementen met grote dubbele schijven (450mm diameter) en een instelbare werkdruk van 145 tot 225 kg. Om een continue zaaidiepte te garanderen zijn de elementen voorzien van grote dieptewielen die vlot over kluiten en gewasresten  kunnen rijden zonder daarbij te gaan springen. De zaadbakken hebben een inhoud van 70 liter (160.000 maïszaden). Wisselen tussen gewassen kan door van zaaischijf te wisselen. Dit kan eenvoudig en snel, door middel van hendels die slechts een kwartslag moeten draaien. Om de zaaivoor vrij te maken is de ValoTerra standaard voorzien van kluitenruimers die 8 verschillende instelmogelijkheden hebben. Sterkluitenruimers en schijven zijn beschikbaar als optie en zijn ook zonder gebruik van gereedschap instelbaar.

Meststoffen kunnen meegegeven worden tijdens het zaaien met het nieuwe FertiSmart kunstmestsysteem. Ook microgranulaten zijn mogelijk met de nieuwe MicroSmart micro-granulaat strooier met een doseerunit per rij en twee valpijpjes om de producten zo nauwkeurig mogelijk toe te dienen. De MicroSmart bakken hebben een inhoud van 20 liter.

De ValoTerra wordt bediend door middel van Isobus, inclusief Monosem TC-GEO (variabele afgifte) en TC-SC sectie controle. Met de Monosem Plus app kan de machine ingesteld en gecontroleerd worden terwijl de gebruiker naast de machine staat, en dat rij per rij. Monosem zet een stap verder op gebied van service en verbondenheid, door de VolaTerra zaaimachines te connecteren met de web portal van het moederhuis MyJohnDeere.com. Zo kan de eigenaar in realtime zien waar de machine zich bevindt en kunnen alle bewegingen uit het verleden bekeken worden. Deze nieuwe optie geeft door aanbevelingen een beter inzicht wanneer onderhoud vereist is. Het is ook mogelijk om op afstand de machine in te stellen.

ValoTerra zal beperkt leverbaar zijn voor het seizoen 2023.

 

YouTube player
%d bloggers liken dit: