John Deere X9 in actie

Zoals we eerder schreven omvat de nieuwe X9 maaidorser reeks van John Deere 2 modellen, de X9 1000 en X9 1100. Die laatste werd de afgelopen weken in Frankrijk getest en gedemonstreerd, en ook wij kregen de kans de machine van dicht bij te gaan bekijken. 

De X9 reeks is vergelijkbaar met de S700 reeks maaidorsers qua grootte. Toch slaagde John Deere er in de dorscapaciteit 45% te vergroten, terwijl het brandstofverbruik met 20% daalde. Om deze rendementsstijging te verwezenlijken optimaliseerde John Deere de gewasstroom doorheen de maaidorser en werd de dors-, scheidings- en reinigingsoppervlakte vergroot. De optimalisatie van de gewasstroom begint bij de bredere invoer. Deze werd 23% breder tegenover de S790 en heeft nu een breedte van 172 cm. Het ingevoerde gewas wordt door middel van een invoerrol met een centrale vijzel verdeeld over de 2 rotoren. De rotoren hebben een lengte van 3,51 m en een doormeter van 60 cm. Tegenover de S790 stijgt het dorsoppervlak met 45% en het scheidingsoppervlak met 80%.

Om tot 20% minder brandstofverbruik te komen ontwikkelde John Deere een nieuwe 13,6 liter grote motor. Daarnaast werd ook een nieuwe ProDrive XL transmissie ontwikkeld, die tot 30% meer koppel ontwikkelt. Om het vermogen over te brengen gebruikt de fabrikant een vereenvoudigd riemsysteem met grotere riemschijven. Ook het koelsysteem werd onder handen genomen om bij te dragen tot de besparingen.

Om de capaciteit van de X9 reeks optimaal te benutten ontwikkelde John Deere ook een nieuw drapermaaibord dat zowel een flexibel mes heeft, als pendelende vleugels. Het centrale deel van het maaibord is vast, de delen links en rechts hiervan kunnen (afhankelijk van de breedte van het maaibord) tot 3 meter omhoog en naar beneden scharnieren.

 

Met dank aan Tractorspotter voor het beeldmateriaal

%d bloggers liken dit: