Corona en de landbouwsector: update

Bijna een maand geleden nam de overheid een reeks zware beslissingen in verband met de corona-pandemie. Ondertussen worden sommige maatregelen verlengd, andere worden afgezwakt. Zo zouden tuincentra en doe-het-zelfzaken vanaf 18 april terug open mogen gaan, onder dezelfde veiligheidsmaatregelen als de voedingswinkels. Massa-evenementen worden verboden tot eind augustus. Maar hoe verloopt het ondertussen in onze sector?

Wereldwijd sloten fabrieken hun deuren, of schakelden ze over op de productie van mondmaskers, beademingsapparatuur of andere zaken die van belang zijn bij het bestrijden van het corona-virus. (Een mooi overzicht vindt u bij onze collega’s van Landbouwmechanisatie) Van onze Belgische fabrikanten en importeurs was er weinig nieuws te melden. Een korte navraag leert ons dat bijna iedereen verder kon werken volgens de regels van social distancing of wordt er van thuis uit gewerkt.  Bij firma’s zoals Joskin of Steeno, of in het buitenland Amazone, die heel veel van hun onderdelen zelf maken kan de productie verder lopen volgens een aangepast schema. Fabrikanten die vooral gericht zijn op montage van onderdelen hangen af van hun toeleveranciers.

Ook service in het veld, uitsturen van wisselstukken en het opstarten van nieuwe machines loopt verder. Met Agribex in december vorig jaar zijn de eerste maanden van dit jaar wat rustiger op gebied van verkoop. Zo hoeven de vertegenwoordigers zich minder de baan op te begeven en kunnen ook zij zich voldoende afschermen van het virus.

In het veld lopen ondertussen de werkzaamheden verder. Als er al klachten uit het veld komen gaat dit eerder over te droge grond of teveel volk op de veldwegen.

%d bloggers liken dit: