Vrouw in de landbouw: Rosa en Jana Malengier

Al meer dan 32 jaar is Malengier W&F actief in de land- en tuinbouwmachines in Zonnebeke en omstreken. Het kleinschalig familiebedrijf, bestaande uit een team van 7 mensen, verdeelt Fendt en Iseki tractoren, Yamaha quads en landbouwmachines van Joskin en Lemken. Uitgerust met een eigen herstelatelier en prat gaande op een verregaande dienstverlening, bouwde het bedrijf van Willy en zoon Franky een uitstekende reputatie op. Een ontwikkeling die niet was mogelijk geweest zonder de ondersteuning van de straffe vrouwen van de familie. Hectares sprak met Rosa en Jana Malengier.

Ze zijn 71 en 23, grootmoeder en kleindochter, en ze zijn de drijvende kracht achter de firma van Willy en Franky. Marian, de moeder van Jana die eveneens achter de schermen van het bedrijf meewerkt, kon niet bij het interview aanwezig zijn. Rosa is al sinds de opstart de persoon die de ‘back office’ draaiende houdt, een rol die Jana stilaan van haar overneemt. Maar Jana ziet het nog groter.

Hectares: Rosa, wanneer is Malengier begonnen?
Rosa: “Wij zijn in 1987 begonnen en hebben alles van nul opgebouwd. Mijn man (Willy, red.) was al werkzaam in het herstel van machines en had altijd al het gevoel zelfstandig te willen worden. Hij wilde de stap naar een eigen bedrijf zetten en daar zette ik mee mijn schouders onder. Ik was 38 jaar oud en ben na 33 jaar nog steeds actief in de zaak, hoewel Jana me nu wel bijstaat.”

HE: Jana, hoe lang sta jij je grootmoeder al bij? Is het jouw bedoeling om mee de back office op jou te nemen?
Jana: “Ik ben al mee actief sinds het voltooien van mijn studies in 2017 en ben als dochter van Franky en Marian de derde generatie van het bedrijf. Mijn ambitie gaat verder dan enkel het kantoorwerk: ik wil op termijn graag de zaak verder uitbouwen samen met mijn broer Joran en vriend Wout.”

HE: Wat zijn jullie taken op dit ogenblik?
R: “Alles wat een bedrijf draaiende houdt, eigenlijk. Dat gaat van facturatie naar bureauwerk en administratie, maar we zijn niet bang om bij te springen. Zo steekt Jana ook regelmatig een handje toe in het magazijn. Zij wil de zaak verder uitbouwen, dus is het belangrijk dat ze alles kan.

J: “Op dit ogenblik sta ik inderdaad vooral mijn grootmoeder bij binnen het bedrijf. We leren van elkaar: zij leert me hoe het bedrijf werkt, en ik maak haar vertrouwd met de nieuwe technologie om de zaken nog efficiënter te kunnen runnen. Zo toon ik haar hoe ze de facturatie kan digitaliseren en introduceerde ik betalen met de kaart op het bedrijf.”

HE: Rosa, wat zijn voor jou memorabele momenten voor Malengier?
R: “Dat was toch die dag dat we, als allereerste, een Fendt 942 Vario afleverden. Hoewel onze demodag voor ons dertigjarig bestaan ook een dag was om nooit te vergeten.”

HE: Jana, vertel ons over jouw ambities.
J: “Ik zei het al: ik wil de zaak graag verderzetten en uitbouwen. Momenteel is mijn broer nog aan het studeren, en hij wil er ook graag in stappen. Dus moet er wel nagedacht worden over hoe we alles gaan verdelen zodat we gelijkwaardige partners worden. We hebben samen al heel wat ideeën en plannen voor de toekomst; zo wordt de werkplaats stilletjes aan een beetje te klein. De machines worden immers altijd groter, en we moeten daarin meegaan. Uitbreiding zit er dus al zéker aan te komen.”

HE: Wat is jullie visie over de rol van de vrouw in de landbouw?
R: “Vrouwen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de landbouwsector. De mannen zijn dan misschien zichtbaarder, maar zij hebben altijd al kunnen terugvallen op de ondersteuning van de vrouwen. Vroeger bleef dat bij zorgen voor eten op het veld en kleine karweitjes op het erf, maar daar blijft het al lang niet meer bij. Ik heb bijvoorbeeld van in het begin de administratieve ondersteuning op mij genomen, en Jana zal nog veel meer op de voorgrond treden.”

J: “De vrouw zal in de toekomst alsmaar meer aanwezig zijn in de landbouw, en meer inspraak krijgen in de bedrijven. Vroeger werden die gerund door mannen en moest de vrouw volgen, maar die tijd is voorbij. Vrouwen staan steeds meer op hun strepen en maken integraal deel uit van de boerderij en de werkplaats, in plaats van enkel maar te zorgen voor het gezin.”

 

Dit interview verscheen eerder in Hectares Magazine 2020-01 – U kan het magazine hier online lezen

%d bloggers liken dit: