Dossier: groenbemesters: vernietiging van groenbemester: rollen

Voor het goed inwerken van groenbemester is het van belang dat deze voldoende versnipperd is. Wanneer dit niet het geval is, dan zorgen de plantenresten voor verstoppingen of blijven ze aan de oppervlakte. In onze reeks rond het vernietigen van groenbemesting belichten we vandaag de eenvoudigste manier, het rollen met een (messen)rol.

Met het motto “met minimale input, maximaal effect”  in het achterhoofd zijn de (messen)rollen het beste werktuig om groenbemester te lijf te gaan. De messenrol is, zoals de naam het zelf aangeeft, een rol met messen op gemonteerd. Deze rol wordt niet aangedreven, maar over het gewas heen gerold. De messen zorgen dat de rol draait en versnipperen het gewas in kleine(re) delen. De messenrol zorgt ook voor een zeer oppervlakkige grondbewerking zodat de plantenresten gemengd worden met wat aarde voor een snellere afbraak. Omdat de rol niet aangedreven wordt door middel van een aftakas of hydrauliek heeft het gebruik van de rol een minimale impact op het brandstofverbruik. Er zijn verschillende fabrikanten die een dergelijke rol in hun gamma hebben zitten, maar een handige monteur maakt een eigen versie op enkele winteravonden. We lijsten* hier onder een aantal rollen op met hun belangrijkste specificaties.

Green Cutter GC-600
De Green Cutter GC-600 heeft een werkbreedte van 2,9 meter. De rol van 40 cm diameter is voorzien van 12 gelaste messen in V-vorm. De messen bestaan uit Hardox 500. De totale diameter inclusief messen bedraagt 60 cm. De betrekkelijk kleine diameter van de rol zorgt voor een hoge omtreksnelheid en meer snedes per meter. Hierdoor kan hij ook ingezet worden om maisstoppels te verkleinen. De werksnelheid bedraagt 5 tot 20 km/u.

Green Cutter Twin
Voor grote oppervlaktes monteerde de fabrikant van de Green Cutter 2 GC-600 messenrollen op een plooisysteem voor in de hefinrichting achteraan. In combinatie met een GC-600 in de fronthef bedraagt de werkbreedte van de Green Cutter Twin 8,25 meter.

Zocon Greencutter
De Zocon Greencutter heeft een roldiameter van 85 cm. De werkbreedte bedraagt 2,75 meter, de transportbreedte is 3 meter. De Zocon Greencutter is voorzien van 15 verwisselbare Hardox messen in V-vorm voor een verbeterde stabiliteit. De machine weegt standaard 1.800 kg, met water gevuld komt daar 800 kg bij. Het frame is verzinkt, de rol gelakt.

 

Treffler TSW
De Treffler TSW heeft niet 1 maar 3 rollen. De voorste rol met messen is vast gemonteerd en snijdt het gewas een eerste keer. De 2 volgende rollen zijn pendelend gemonteerd en snijden het gewas verder. De rollen zijn voorzien van 8 verwisselbare messen. De tripel messenrol bestaat in uitvoeringen van 3, 6 en 9 meter. De werksnelheid bedraagt 10 tot 14 km/u, per meter volstaan 25 à 30 pk.

Kerner X-Cut Solo
Kerner combineert een messenrol met snijschijven. De messenrol heeft een diameter van 40 cm en is voorzien van 8 messen. De rol wordt gevolgd door een rij gekartelde snijschijven van eveneens 40 cm die op een onderlinge afstand van 15 cm staan. Door de combinatie van een messenrol en snijschijven wordt de groenbemester in 2 richting bewerkt. De X-Cut Solo heeft een werkdiepte van 2 cm, zodat de bovenste grondlaag en de plantenresten goed gemengd worden. De machine kan ook ingezet worden voor oppervlakkige stoppelbewerking na granen of bij het verkleinen van maisstoppels.  De Kerner X-Cut Solo bestaat in werkbreedtes van 4,5 en 6 meter. De machine kan optioneel voorzien worden van een dubbele aanbouwbok zodat hij zowel in geduwd als getrokken kan gebruikt worden.

Fliegl Messerwalze
Fliegl introduceerde op Agritechnica 2019 hun Messerwalze. Deze wals met een diameter van 86 cm heeft een werkbreedte van 2,95 meter. Zowel het frame als de wals zijn vulbaar met water, leeg weegt de wals 1.400 kg, gevuld met water stijgt dit gewicht naar 2.250 kg. De werksnelheid bedraagt maximaal 15 km/u. Optioneel kan de wals uitgerust worden met waarschuwingsborgen en verlichting.

 

Dondi Cut Rollers
Ook het Italiaanse Dondi, ingevoerd door Steeno, heeft 3 modellen messenwalsen in hun gamma. Deze hebben een werkbreedte van 2,75, 3,75 of 5,8 meter. Afhankelijk van het model is een trekker nodig van 90 tot 180 pk. De walsen kunnen gevuld worden met water.

Deze opsomming van machines is zeker niet volledig. Ontbreekt uw merk? Neem contact op, we voegen het met plezier toe!

One thought on “Dossier: groenbemesters: vernietiging van groenbemester: rollen

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: