Handmatig gekiemde aardappelen poten met Ropa Gecko

Ropa introduceert een plantmachine voor gekiemd pootgoed. Opvallend aan deze machine is dat het pootgoed manueel op pootbanden gelegd wordt voor de aardappels onder de grond verdwijnen. Met de machine richt Ropa zich op de telers die zich specialiseren in primeur en vroege aardappelen.

De Ropa Gecko is een vierrijige plantmachine met een rijafstand van 75 cm. In de rij is de pootafstand in 16 stappen instelbaar tussen 20 en 50 cm. De Gecko heeft per pootelement 2 rubberen transportbanden waar de voorgekiemde pootaardappelen manueel opgelegd worden. Hiervoor is de machine uitgerust met een platform waar plaats is voor 8 mensen. Een 9de persoon vult de voorraadbanden met volle kisten voorgekiemd pootgoed en verzamelt de lege bakken. De Gecko heeft ruimte voor 5 palleten met kisten voorgekiemde poters.

Door de voorgekiemde aardappelen manueel op de transportband te leggen worden de kiemen optimaal gespaard voor een snelle start. De beperkte valhoogte tussen de pootbanden en bodem voorkomt kiembreuk.  Er kan tot 3,5 km/u geplant worden, goed voor 6 hectares per dag (bij een werkdag van 8u). In werkstand is de machine 4,25 m breed, voor transport klapt ze dicht op 3m. Optioneel kan de machine uitgerust worden met een dak.

De Ropa Gecko werd eerder al getoond tijdens de privé opendeur bij het bedrijf. Het grote publiek krijgt de machine te zien op Agritechnica.

YouTube player
%d bloggers liken dit: