JCB introduceert de 403E, de eerste volledig elektrische wiellader van het merk. De wiellader is de hele werkdag inzetbaar, waarbij de geluidsarme en emissievrije werking ideaal is voor werk in stallen, kassen en naast land- en tuinbouwpersoneel. Dankzij het grootste standaard accupakket in zijn klasse, met een capaciteit van 20 kWh, komt de productiviteit overeenkomt met die van het populaire 403 dieselmodel.

Met de lancering van de 403E wiellader breidt JCB zijn volledig elektrisch aangedreven machinepark uit om landbouw- en tuinbouwbedrijven te helpen de CO2-uitdaging aan te gaan. De machine wordt aangedreven door een lithium-ionbatterijpakket van 20 kWh, samengesteld uit beproefde JCB-modules, zoals toegepast in de bestaande reeks elektrische machines van het bedrijf. Deze accu’s, gekoppeld aan hoog rendement elektromotoren en geoptimaliseerde tractie- en hydraulische systemen, leveren toonaangevende prestaties, waarbij de lader in staat is om een volledige werkdag of 4-5 uur continu gebruik in een gemengde bedrijfscyclus te voltooien.

Net als de JCB E-Tech serie, heeft de 403E een ingebouwde lader die aansluiting op een reeks on-site stroombronnen mogelijk maakt. Een 230V industriële of huishoudelijke stekker kan de de accu’s opladen in slechts 8 uur. De externe snellader van JCB kan ook worden gebruikt met de 403E, en levert een volledige lading van een driefasige voeding in slechts 2 uur.
De machine is uitgerust met twee onafhankelijke elektromotoren, één voor de aandrijflijn en één voor de hydrauliek. De aandrijfmotor levert 33,4 kW vermogen en wordt geleverd met drie rijmodi, waartussen de machinist kan schakelen met twee knoppen boven op de joystick.

De aandrijving wordt via een geïntegreerde dropbox overgebracht op ZF-assen, die kunnen worden geleverd met open differentiëlen of met differentieelsloten voor maximale tractie. De lader is verkrijgbaar met smalle of brede wielen, plus de optie van landbouw- of industriebanden, waardoor hij geschikt is voor een breed scala aan toepassingen.

De voorladerarmen zijn overgenomen van het 403 dieselmodel en zijn verkrijgbaar in standaard en hooghef configuraties. De standaard hefarmen leveren een pinhoogte van 2,9 m, terwijl het hoogheffende model een pinhoogte van 3,1 m bereikt. Beide laderarmconfiguraties worden standaard geleverd met een hydraulische snelkoppeling en de laderarmen bieden echt parallel heffen.

De 403E biedt een kipbelasting van 972 kg met palletvorken, bij een transportgewicht van slechts 2.671 kg. Hiermee valt de 403E binnen de EU-normen voor getrokken aanhangers, waardoor het een ideale machine is voor gebruik op boerderijen met meer dan één locatie, maar ook voor loonwerk, landschapsverzorging, plaatsers van omheiningen en andere aanverwante activiteiten. Als optie is een zwaar contragewicht verkrijgbaar, waardoor de kiplast met 118 kg en het transportgewicht met 121 kg toeneemt.

De machine heeft een enkele joystick met daarop een proportionele hulpbesturing. Optioneel kan een tweede hulprol worden voorzien, zodat de machinist met één hendel alle functies van de lader kan bedienen voor een snellere bediening.

De machine heeft een zeer efficiënte hydraulische pompmotor van 20 kW en het hydraulisch systeem biedt twee bedrijfsmodi, die worden bediend met een tuimelschakelaar op de hoofdconsole. De schop/bakmodus biedt een dynamische respons, terwijl de vorkmodus een preciezere bediening biedt. Een programmeerbare hulpfunctie met constant debiet is ook standaard, voor het aandrijven van gemotoriseerde uitrustingsstukken zoals strooiselverspreiders voor gebruik in ligboxenstallen of open erven, hooi- en silagebalenverwerkers en borstelmachines, waarbij de bestuurder het debiet instelt via het hoofddisplay en de draaiknop.

De 403E wordt in eerste instantie aangeboden met een vaste of inklapbare kap, met een volledig beglaasde cabine als alternatief vanaf Q3 in 2023. Er is een nieuw multifunctioneel digitaal display dat wordt bediend door de draaiknop rechts van de joystick van de lader. De machinist kan de draaiknop gebruiken om het debiet van de hulphydrauliek, de rijsnelheid van de inching en andere instellingen op het display in te stellen. De monitor geeft ook alle belangrijke bedrijfsgegevens van de machine weer, zoals de rijmodus, de laadstatus van de accu en de rijsnelheid.

De wiellader voegt zich bij een snel groeiende reeks volledig elektrische machines binnen het JCB-gamma, waaronder de Loadall 525-60E verreiker met een hefvermogen van 2,5 ton en 6 m, die ook de mogelijkheden van zijn tegenhanger met dieselmotor weerspiegelt, terwijl hij op de plaats van gebruik emissievrije prestaties levert.

%d bloggers liken dit: