Video: 3 New Holland persen samen in actie

Het stroseizoen bij landbouwer Termote uit Philipinne (Nederland) eindigde pas in september, door de vele regen die afgelopen zomer viel. Om meer dan 1.700 hectare stro te persen zette Termote 2 nieuwe New Holland  BigBaler 1290 High Density persen in, naast de BigBaler van vorige generatie. 

De New Holland BigBaler 1290 High Density werd eind 2019 voorgesteld. Deze pers produceert balen met een dichtheid die tot 22% hoger is in vergelijking met conventionele grote vierkante balenpersen. Deze opmerkelijk hogere dichtheid van de balen wordt onder meer bereikt door een langere perskamer (4,05m) en een lange plunjerslag (748mm). De heavy-duty dichtheidsring is uitgerust met drie op de bovenkant en twee aan de linker- en rechterkant gemonteerde dubbelwerkende cilinders.

Het vliegwiel is aanzienlijk zwaarder dan op de BigBaler Plus-modellen en heeft een 16% grotere diameter (1100 mm). Het hogere toerental en de grotere omvang van het vliegwiel leveren 230% meer energie wat comfortabeler en efficiënter balenpersen tot gevolg heeft. Een meervoudige platenrem met interne koeling, geïntegreerd in de versnellingsbak, vertraagt de plunjer en brengt deze tot stilstand wanneer hij de optimale startpositie bereikt. Deze dient ook als een noodrem die in staat is om de plunjer binnen 8 seconden veilig tot stilstand te brengen.

Om de pers vlot op te starten is ze voorzien van de SmartShift versnellingsbak. Deze versnellingsbak schakelt door de easy-start-functie, zodra de aftakas 850 tpm bereikt, de balenpers in en schakelt nadien automatisch over van de eerste 1e naar de 2e versnelling, met een versnelling van het vliegwiel tot een maximumtoerental van 1440 tpm bij volledige aftakassnelheid.

De BigBaler 1290 High Density is voorzien van de Loop Master-knopertechnologie van New Holland, die verder bouwt op het beproefde dubbele-knoopsysteem, door de introductie van een lusknoop. Dit leidt tot 26% meer treksterkte, zorgt voor minder breuk en elimineert afgesneden touwresten. Tijdens een seizoen van 10.000 balen komen 6 km minder touwresten in het veld of het veevoer terecht.

%d bloggers liken dit: