Maaien in bochten met Pöttinger Opticurve

Goed maaien is de basis voor kwaliteitsvoer. Bij vlindermaaiercombinaties blijven soms strepen staan in bochten of op hellingen. Pöttinger ontwikkelde een sideshift systeem dat meedraait in de bochten om dit probleem op te lossen en doopte dit Opticurve. Het systeem is beschikbaar op de Novacat F 3100 frontmaaier.

Goed maaien op rechte percelen is kinderspel. Op glooiende percelen met veel bochten, of wanneer er gemaaid moet worden op hellingen, dan blijven al wel eens strepen gras staan. Daarnaast rijdt de trekker in bochten ook dikwijls over het gemaaide gras. Pöttinger ontwikkelde hiervoor het Opticurve systeem, een sideshift die mee de bochten volgt, en zo correct overlapt met de achterste maaiers, en het gras altijd tussen de voorwielen aflegt, zodat er niet meer over gereden wordt.

Pöttinger Opticurve werkt met een optioneel ISOBUS-automatiseringspakket dat de sideshift van de maaier automatisch regelt. Deze regeling gebeurt afhankelijk van de draaihoek van de trekker of de hellingsgraad van de helling naar links of rechts. Dit betekent dat de bestuurder aanzienlijk minder hoeft te werken omdat er geen tussenkomst nodig is. Een speciaal voordeel van deze nieuwe technologie is de mogelijkheid om veranderende overlappingsgraden tussen de frontmaaier en de tractor of achtermaaier(s) te detecteren en automatisch te reageren. Er wordt niet over het gras gereden of het blijft staan, noch in bochten noch op steile grond. Persen, opraapwagens of de hakselaar kunnen zonder problemen werken en er blijft geen oud gras achter voor de volgende maaibeurt. Dankzij de automatische modus kan de bestuurder zich concentreren op het besturen van de trekker en op zijn omgeving. Het proces is ook duurzaam: minder draaimanoeuvres in het veld/weiland zorgen voor minder druk op de grond en een grotere efficiëntie door tijdsbesparing en minder vermoeidheid bij de bestuurder omdat er minder interventies nodig zijn.

Pöttinger Opticurve is beschikbaar voor de Novacat F 3100 frontmaaier.

%d bloggers liken dit: