Kverneland introduceert nieuwe generatie pneumatische zaaimachines

Kverneland toonde op Agritechnica 2023 de nieuwe Satio pneumatische zaaimachines. Deze vervangen vanaf dit jaar de gekende DL zaaimachines. De Satio bestaat in starre en opklapbare versies, met werkbreedtes tussen 3 en 6 meter.

De Kverneland Satio is een compacte en lichte 3-punts solo zaaimachine voor kleinere tractoren. Het zaaien gebeurt onafhankelijk van de zaaibedbereiding en kan met hogere snelheden gebeuren. De Satio is verkrijgbaar als starre versie in 3,00 m en 4,00 m werkbreedte en in een hydraulisch opklapbare versie in 5,00 m en 6,00 m werkbreedte. De starre modellen hebben een zaadtank van 750l of 1.000l, het zaad wordt mechanisch gedoseerd (2kg – 380kg per hectare). De zaadtank van de opklapbare modellen heeft een grote capaciteit van 1.700l.

Elektrische dosering van het zaad (1-400kg/ha) is ook mogelijk in de e-com uitvoering. De ELDOS doseerunit is al bekend bij het bestaand gamma Kverneland zaaimachines. Om het werkgebied te vergroten heeft Kverneland de kouterbalk volledig herzien; hij wordt nu geleverd met CX-II kouters voor optimale bodemindringing en gebruiksvriendelijke aanpassingen zoals centrale diepteverstelling. Als kosteneffectief alternatief, bijvoorbeeld voor natte en plakkerige bodems, is het CX-II kouter nu ook leverbaar zonder aandrukwiel. Het speciale gebolde schijfontwerp zorgt voor voldoende draagkracht in lichte omstandigheden en bespaart gewicht. De kouters worden nu vastgeschroefd aan de kouterbalk: “Met de flexibele kouterbevestiging kan de landbouwer de afstand tussen de rijen aanpassen aan zijn individuele teeltsysteem. Vanuit de fabriek leveren we een voorinstelling van 12,5 cm of 25 cm,” legt Rick de Groot, Product Manager Zaaitechniek, uit. Om het comfort te verhogen is een centrale zaaidiepteverstelling standaard op de opklapbare modellen. Een volledig assortiment opties zoals markeurs, na-eg en nog veel meer is beschikbaar om beide modellen aan te passen aan individuele behoeften.

Kverneland Satio vervangt de bekende Kverneland DL zaaimachine. De machine is voor het eerst gepresenteerd op Agritechnica 2023 in Hannover, Duitsland, en zal in de prijslijst staan vanaf september 2024.

%d bloggers liken dit: