Direct zaaien met Bednar Directo NO

Direct zaaien is één van de manieren om onze sector te verduurzamen. Door bewerkingen zoals ploegen of zaaibedbereiding niet uit te voeren wordt niet alleen brandstof en tijd bespaard, maar ook de bodem en het bodemleven worden gespaard. De Bednar Directo NO is een zaaimachine ontworpen voor het direct zaaien van een verscheidenheid aan gewassen in onbewerkte grond, stoppels, tussen gewassen of in zware, steenachtige grond.

Bednar stelde de Directo NO zaaimachine voor op Agritechnica 2023.  De zaai-eenheden op deze directzaaimachine staan 16,7 cm uit elkaar en in twee rijen. Deze opstelling zorgt voor een goede materiaalstroom en doorgang, zelfs bij de aanwezigheid van grote hoeveelheden organische resten, zoals maïsstro. Een gelijkmatige zaaidiepte over de hele breedte van de machine wordt gegarandeerd door de gepatenteerde zaai-elementen met schijven, die zich perfect aanpassen aan de onregelmatigheden in de grond, zowel in de dwars- als lengterichting, en door de hoge druk die op de zaai-eenheden wordt uitgeoefend (250 kg/eenheid). Het resultaat: nauwkeurig, betrouwbaar zaaien, zelfs in moeilijke omstandigheden. En als de omstandigheden nog slechter zijn, kan de nauwkeurigheid van het zaaien verder worden gegarandeerd door extra gewichten te monteren om het gewicht van de zaaimachine te verhogen en zo de indringingscapaciteit van de zaai-eenheden te verhogen.

De 6 m brede Bednar Directo NO zaaimachine is uitgerust met een 5 000 liter tank onder druk, verdeeld in twee compartimenten. Omdat de tank hermetisch gesloten is, wordt er binnenin overdruk gecreëerd. Deze originele technische oplossing maakt het mogelijk om zelfs bij een hoog debiet zeer nauwkeurig te doseren, ongeacht de grootte van de zaden/kunstmestkorrels. Daarnaast kan de zaaimachine worden uitgerust met een Alfa Drill zaai-eenheid met een tank van 400 liter. Deze flexibiliteit met drie tanks biedt een breed scala aan mogelijkheden voor het plaatsen van gewassen: het zaaien van het hoofdgewas in combinatie met het bemesten, het zaaien van drie soorten zaad of de mogelijkheid om microkorrels toe te dienen.

De Directo NO zaaimachine biedt twee mogelijkheden om kunstmest te plaatsen. De eerste optie is om de zaden en de kunstmest uit de verschillende compartimenten in het verdeelsysteem te mengen. De kunstmest wordt gemengd met de zaden en samen met het gewas in de rij toegediend. Tijdens de kiemfase is de kunstmest onmiddellijk beschikbaar voor de plant, wat zorgt voor een uitstekende opkomst van het gewas. De tweede optie is om de kunstmest toe te dienen met bemestingsschijven, zo dicht mogelijk bij het zaad, aan de zijkant en iets eronder, om deze beschikbaar te maken tijdens de volgende groeifasen. Tot slot kan de zaaimachine worden uitgerust met een vulvijzel, waardoor het laden van de twee compartimenten van de 5 000 liter tank uiterst eenvoudig en comfortabel is.

YouTube player
%d bloggers liken dit: