Franse Seederal bouwt elektrische trekker

Het Franse Seederal bouwt een elektrische trekker die geschikt is voor grotere landbouwbedrijven. Het  prototype, op basis van een JCB Fastrac 4220, wordt nu uitvoerig getest, onder meer door Sky Agriculture. Het bedrijf haalde intussen ook voor  dan €10 miljoen funding op.

De elektrificatie van de landbouwsector zet door. Tot nu toe waren elektrische trekkers eerder beperkt in vermogen, maar het Franse Seederal richt zich nu op het belangrijkste trekkersegment, dat van 100 tot 200 pk. Het prototype dat nu getest wordt heeft een vermogen van 160 pk, en voldoende batterij voor 8 tot 12u continu gebruik. Het Seederal prototype met accu’s en elektromotoren is lichter dan de originele trekker met verbrandingsmotor.  In de elektrische trekker is geen versnellingsbak terug te vinden, maar een direct aandrijfsysteem. Dit vergroot de betrouwbaarheid, en vermindert aanzienlijk de onderhoudskosten. Opladen van de batterij vraagt 2u.

Om de verdere ontwikkeling van de elektrische trekker te ondersteunen haalde Seederal fondsen op bij onder meer BpiFrance, de Franse regio Bretagne en Crédit Agricole. Daarnaast investeerden ook Supernova Invest, Ankaa Ventures, Unilis (Unigrains Groep), CA Morbihan Expansion, Kima Ventures,  Xplore by Épopée Gestion en Breizh Up. De investeringsronde zorgde voor meer dan €10 miljoen aan vers kapitaal. Seederal wil met dit geld verder inzetten op R&D en aanwervingen. Tegen 2026 zou de firma graag een definitieve versie van de trekker uitbrengen.

Het prototype wordt intussen uitvoerig getest, onder meer bij Sky Agriculture. Zij maakten daar onderstaande video over.

YouTube player

Bron: Farm-Connexion

%d bloggers liken dit: