Amazone komt met vervanger voor AD 3000 Super

Eind vorig jaar werd de laatste AD 3000 Super zaaimachine gebouwd bij Amazone. Hiermee kwam een eind aan een succesverhaal van meer dan 30 jaar. De fabrikant introduceert nu  de nieuwe Cataya 3000 Special EcoLine als opvolger. De nieuwe zaaimachine combineert een gunstige prijs met hoge prestaties en betrouwbaarheid.

De Cataya 3000 Special EcoLine opbouwzaaimachine heeft een werkbreedte van 3 m. De zaadtank heeft een inhoud van 650 liter en een grote opening voor snel en probleemloos vullen. De 24 onderhoudsvrije RoTeC-zaaischijven met een rijafstand van 12,5 cm zorgen voor een precieze zaadaflegging. De opbouw van de zaaivoor en de optimale geleiding van het zaad in de grond gebeurt aan de ene kant door de zaaischijf en aan de andere kant door een vorentrekker. De dieptegeleideschijf Control 10 of de dieptegeleiderol 25 voorkomen dat grond aan de zaaischijf blijft kleven en zorgen ervoor dat de ingestelde zaaidiepte exact wordt aangehouden. Voor het gelijkmatig afdekken van het zaadgoed dient de standaard exakteg die ook bij het mulchzaaien met grote hoeveelheden stro zonder verstoppingen werkt. De Cataya Special EcoLine is uitgerust met het nieuwe Precis doseersysteem. De sluitschuiven met 2 vergrendelstanden zorgen voor een snelle omschakeling van normaal zaad naar fijn zaad en omgekeerd. Ook nieuw zijn de geïntegreerde uitlooptrechters, die resthoeveelheden in de zaadtank tot een minimum beperken, brugvorming tussen de uitlopen voorkomen en het reinigen van de tank vereenvoudigen. Er zijn ook centraal verstelbare kalibreerkleppen waarmee de zaaimachine snel en eenvoudig kan worden omgeschakeld van zaaien naar kalibreren. De zaaias wordt mechanisch aangedreven met een stappenwiel. Dankzij het QuickLink-snelkoppelingssysteem kan de zaaimachine heel eenvoudig, snel en zonder gereedschap aan de Amazone rotorkopeg KE Rotamix of de rotorcultivator KX Cultimix en KG Cultimix worden gekoppeld.

De bediening van de zaaimachine gebeurt via de AmaLog+ bedieningsterminal. Via deze bedieningsterminal kan de bestuurder eenvoudig rijpaden schakelen. Andere functies van de terminal zijn de dag- en totaal hectareteller, vulniveaucontrole en toerentalbewaking van de mechanische aandrijving. De verkeersverlichting aan de achterzijde zorgt voor veilig wegtransport, zelfs in het donker. Kalibratie van de zaaimachine kan op het centrale instelcentrum SmartCenter, dat zich aan de linkerkant van de machine bevindt. Hier zijn alle instelopties duidelijk zichtbaar in een tabel opgenomen. Het voorselectiecircuit van de doseerinrichting gebeurt via een bedieningshendel waarmee de bodemklep op de verschillende zaden en zaadhoeveelheden wordt ingesteld. Met een tweede hendel kan de bestuurder de machine instellen op kalibreren of zaaien. Hiervoor wordt in de doseerinrichting een klep ingesteld, waarmee het zaad ofwel naar de kouters of naar de kalibreergoten wordt gevoerd. De twee kalibreergoten kunnen gemakkelijk onder het SmartCenter vandaan worden gehaald. De kalibreeruitrusting wordt gecompleteerd door een stevige opvouwbare emmer en een hangweegschaal met verlicht digitaal display. Beide worden onder het deksel van de zaadkast opgeborgen om ruimte te besparen als deze niet worden gebruikt. Het stappenwiel kan tijdens het kalibreren in de parkeerstand blijven staan.

%d bloggers liken dit: