Väderstad Seed Hawk brengt Canadese techniek naar Europese akkers

Väderstad heeft met hun Seed Hawk zaaimachines uitgebreide ervaring op de uitgestrekte Noord-Amerikaanse en Canadese velden. De fabrikant introduceert op Agritechnica nu een nieuwe no-till Seed Hawk 600-900C zaaimachine op maat van Europese akkers. De nieuwe Seed Hawk 600-900C is gebaseerd op het beproefde Seed Hawk meskouterconcept voor directzaai, een techniek die meer en meer toegepast wordt in Europa.

De Väderstad Seed Hawk zaaimachines zijn gebouwd rond de Seed Hawk techniek, die de fabrikant een tiental jaar geleden kocht van de familie Beaujot. De machines maken gebruik van een meskouter die enkel de grond los maakt daar waar zaad (en kunstmest) terecht komt. De Seed Hawk 600-900C heeft een grote zaadtank met drie compartimenten, voor zaden en kunstmest. De machine maakt gebruik van het Fenix III doseersysteem om een gelijkmatige productstroom naar de zaai- en mestkouters te garanderen, en de machine wordt bediend via het iPad-gebaseerde besturingssysteem Väderstad E-Control. Om de prestaties op het veld te garanderen bij het zaaien direct in zware gewasresten of na een dekgewas, kan het Seed Hawk messenkouter optioneel worden aangevuld met een snijschijf.

De nieuwe no-till zaaimachine Väderstad Seed Hawk 600-900C beleeft zijn wereldpremière op Agritechnica in Hannover in november 2023. De machine zal eind 2024 te bestellen zijn en de eerste in serie geproduceerde machines zullen begin 2025 het veld op gaan.

%d bloggers liken dit: