Ropa komt met updated Keiler 2 naar Agritechnica

Naar aanleiding van Agritechnica 2023 presenteert Ropa de nieuwste generatie van de Keiler 2. De rooier krijgt updates op zowel technisch als designgebied. De nieuwe Keiler 2 staat voor duurzame landbouw gebaseerd op innovatie, digitalisering en netwerken. De aardappelrooier werd onlangs bekroond met de German Innovation Award 2023.

Het hydraulisch systeem van de Keiler 2 RK22 is volledig opnieuw ontworpen voor een nog nauwkeurigere besturing van alle aandrijvingen en functies en een verhoogd aandrijfvermogen. De Keiler 2 is uniek onder alle getrokken werktuigen dankzij de volledig hydraulische aandrijving van alle scheidingssystemen, transportbanden en kettingen in combinatie met een interne, elektronisch gestuurde lastafhankelijke werkhydrauliek.  Deze constructie is ontworpen voor een lange levensduur, is nauwkeurig te regelen en zorgt voor een hogere oogstkwaliteit terwijl brandstof en middelen worden bespaard.

Een totaal van 6 axiale plunjerpompen met variabele cilinderinhoud verzorgen de volledige aandrijving van de rooier. Een 7de axiale plunjerpomp levert de nodige werkdruk voor de wielaandrijving. Vergeleken met het vorige model is de volledig hydraulische aandrijving uitgerust met twee extra axiale plunjerpompen met variabele cilinderinhoud. De tandwielpomp voor de aandrijving van de graafmatten is vervangen door zo een axiale plunjerpomp. Een tweede extra plunjerpomp voedt de aandrijvingen voor de roterende vingerkam en de deflectorrollen van de eerste egelband. Bovendien kan de snelheid van de deflectorrollen op de eerste egelband afzonderlijk worden aangepast. Deze volledig hydraulische aandrijving maakt een traploze en individuele snelheidsregeling mogelijk van elke reiningsunit. Ook kan de draairichting van verschillende banden gewisseld worden om bijvoorbeeld blockages op de lossen.

De Keiler 2 RK22 bevat nieuwe, gepatenteerde hydraulische componenten van Hydac Technology GmbH, die voor het eerst in serieproductie op een getrokken werktuig worden gebruikt.
Het hydraulische systeem van de tractor levert alleen olie aan de aardappelrooier wanneer hydraulische kracht nodig is. Het elektronische load-sensing systeem regelt de hoeveelheid die nodig is om aan de vraag te voldoen. Vergeleken met standaard hydraulische lastafhankelijke systemen minimaliseert de functie-afhankelijke intelligente regeling van de hydraulische druk op de trekker trillingen in het hydraulische systeem van de rooier en verbetert het de precisie en bestuurbaarheid van de werkfuncties aanzienlijk. Een lager motortoerental van de trekker bespaart brandstof en hulpbronnen.

Een van de innovaties is de hydraulisch gestuurde dieptegeleider voor een nog fijnere regeling van de rooidiepte met een speciaal daarvoor ontwikkelde drukregelpatroon. De nieuwe Keiler gebruikt daarbij vertrouwde regelsystemen van de Tiger 6S en Panther 2S bietenrooiers.

Het snelwisselsysteem maakt het mogelijk om binnen enkele minuten en zonder speciaal gereedschap te wisselen tussen verschillende rooibekken, met of zonder diabolo’s, om zwaden uien of voorgerooide aardappelen op te rapen etc.

Twin-Clean is de nieuwe optionele splitsing van de eerste zeefband in een rooimat en zeefband. Beide transportbanden kunnen met verschillende steekafstanden en snelheden worden gebruikt. Dit is zowel handig om de eerste zeefketting snel te vervangen als om ze aan te passen aan verschillende oogstomstandigheden of bij het overschakelen op uien. Het zeefkanaal is zo ontworpen dat de Twin-Clean ook achteraf kan worden gemonteerd. De eerste rooiketting of zeeftransportband op de Keiler 2 RK22 is nu hydraulisch omkeerbaar.

De DoubleSelect optie voor betere scheidingsprestaties op kluiterige en steenachtige bodems zal beschikbaar zijn voor de RK22 vanaf het seizoen 2025. Met deze optie heeft de rooier een extra driedubbele vingerkam op de tweede egelbad met een aparte afvoerband voor afval en een uitschuifbaar sorteerplatform naast de derde egelband. De extra vingerkam kan precies worden ingesteld op de juiste positie. De extra vingerkam kan nauwkeurig in hoogte worden versteld aan beide zijden van de RK22 DoubleSelect dankzij elektrische hefspindelmotoren.

Verderop in het reinigingstraject van de nieuwe Keiler 2 kunnen de deflectorrollen horizontaal worden verschoven op de derde egelband. Op die manier kan de gewasstroom naar de deze egelband worden verplaatst. Zo kan de gewasstroom naar de vierde  egelband worden aangepast aan de reinigingsvereisten. Een andere nieuwe functie is de onafhankelijke snelheidsaanpassing van beide UFK-rijen aan de verzamelband 4. In de toekomst kunnen de graafmat en de transportband voor afval onafhankelijk van elkaar in snelheid worden aangepast, zowel vanuit de trekkercabine als op het sorteerplatform. De afvaltransportband heeft zijn eigen bedieningsknoppen.

Naast de machineterminal kan de Keiler 2 RK22 worden uitgebreid met twee hoge-resolutie videoterminals voor digitale camera’s. Tot 7 digitale camera’s met hoge resolutie leveren een haarscherp beeld op de touch displays, waardoor de machineprestaties nog beter worden en de werkresultaten worden geoptimaliseerd. Aanpasbare lay-outs en zoomfuncties voor de videostromen dragen bij aan het comfort en gemak van het systeem.

R-Connect is ROPA’s telematica-oplossing voor een geconnecteerd landbouwbedrijf met live assistentie, documentatie, diagnose en Service 4.0. De ROPA Keiler 2 RK22 is standaard uitgerust met krachtige telematica-hardware inclusief SIM-kaart en is verbonden met het myROPA-portaal. De telematicamodule vormt zo de basis voor proactieve Service 4.0, met name voor voorspellende analyses en snelle assistentie en diagnose op elk continent. Wanneer er in de toekomst service nodig is, kan de servicetechnicus rechtstreeks verbinding maken met de terminal en de machinecontroller om de bestuurder te helpen bij het oplossen van het probleem. R-Connect biedt bestuurders en planners talloze opties voor machine- en vlootoptimalisatie. Dankzij het gebruiksvriendelijke bedieningsconcept hoeft het personeel minder tijd te besteden aan training.

Tijdens de ceremonie in het Futurium in Berlijn werd de nieuwe ROPA Keiler 2 onderscheiden met de German Innovation Award 2023 voor zijn innovatieve prestaties en algemene concept.
De prijs, waarvoor ROPA in maart een aanvraag indiende met het model uit de 0-serie, werd geheim gehouden tot de huidige marktintroductie in de aanloop naar de Agritechnica.

YouTube player

 

%d bloggers liken dit: