Grimme Evo 280 wordt krachtiger, zachter en comfortabeler

Grimme geeft de Evo 280 aardappelrooier een update. De machine krijgt een hydraulische aandrijving en apart regelbare graaf- en zeefmatten. De product stroom in de machine wordt gestroomlijnder voor een zachtere behandeling van de aardappels. Dataverzameling maakt opbrengstkartering mogelijk tijdens het rooien. Ook aan het personeel aan de leestafel wordt gedacht.

De nieuwe generatie van de Grimme Evo 280 krijgt een volledig hydraulische aandrijving. Hierdoor kunnen alle zeefbanden, inclusief de optioneel verkrijgbare graafband, onafhankelijk van het motor/aftakastoerental van de trekker ingesteld worden. De snelheden van alle zeefbanden inclusief loofdoorvalband zijn voortaan in km/h weergegeven, zodat de chauffeur de zeefbandsnelheden eenvoudig kan aanpassen aan de gekozen rijsnelheid. De snelheid van de tweede zeefband en loofdoorvalband kunnen onafhankelijk van elkaar, en met een onderling verschil tot maximaal 30% ingesteld worden. Speedtronic-Web en Speedtronic-Sep kunnen de chauffeur door middel van een automatische, lastafhankelijke regeling van alle zeefbandsnelheden ontlasten, zodat deze zich volledig kan concentreren op de bewaking van de machine.

Tijdens het rooien kan de Evo 280 opbrengstmeting doen, zodat opbrengstkaarten kunnen gemaakt worden. Deze verzamelde gegevens kunnen gemakkelijk via het myGRIMME-portaal bekeken worden. Een verbinding met de agrirouter voor het overdragen van alle gangbare Farm Management systemen is eveneens mogelijk.

De optimalisatie van de geometrie van het zeefkanaal zorgt voor een lager gewicht en een betere contouraanpassing, waardoor mogelijke loofopbouw wordt voorkomen. Voor een betere productbescherming en tegen mogelijke verliezen is de overlap tussen de eerste en tweede zeefband en tussen de tweede zeefband en de eerste reiniger vergroot. Door de geoptimaliseerde positionering van de aandrijving van de loofdoorvalband kon zowel de trekkracht als de stabiliteit worden vergroot. In verbinding met de eveneens nieuw gepositioneerde afstrijkkammen worden de aardappelen nog effectiever van het loof gescheiden. Om ook vlot te rooien in moeilijkere omstandigheden kan de nieuwe generatie Evo 280 worden uitgevoerd met wielaandrijving.

Standaard is de rooier uitgerust met de 8 t bunker. Optioneel kan de 7,5 t grote, gepatenteerde Nonstopbunker met zeer grote overlaadbreedte gekozen worden. Hierdoor is comfortabel lossen van de bunker tijdens het rooien, ook op platte wagens met kisten, probleemloos mogelijk. De optionele bunkerband met doek en volledige bekleding op de bunkerlijsten zorgt voor maximale productbescherming. Daarnaast is er het optionele smeersysteem voor de bunkerketting, dat tijdens het bunkerproces automatisch olie op de kettingschakels aanbrengt.

Naast de bekende comfortpakketten voor de leestafel heeft het leespersoneel ook een aantrekkelijkere werkomgeving dankzij uitgebreide comfortpakketten met extra schoonmaakijzers, opbergboxen, een aluminium ladder en een vernieuwde tentoverkapping. Het wegvallen van mechanische aandrijfcomponenten verbetert bovendien de toegankelijkheid voor reinigings- en onderhoudswerkzaamheden, wat wordt vereenvoudigd door de centrale smeerpunten op verschillende punten. Komend jaar kan als optie ook voor een centraal smeersysteem worden gekozen.

Dankzij de standaard gemonteerde markeringslichten zijn de contouren van de machine zelfs in het donker voor de bestuurder zichtbaar. De LED-verlichting zorgt voor een optimale belichting van de werkomgeving.

%d bloggers liken dit: