Nieuwe integrale pootmachine bij Dewulf

Dewulf toonde op Potato Europe een volledig nieuw ontworpen integrale pootmachine. Meest opvallende eigenschap aan de machine is de omgekeerde voorraadbunker. 9 grote loopwielen dragen het gewicht van de machine en zorgen voor een automatische diepteregeling. De machine kreeg de naam Certa 40 Integral.

De evolutie richting gecombineerde grondbewerking, poten en aanaarden in één werkgang is al enige tijd ingezet. Dewulf ontwikkelde voor teeltseizoen 2024 een nieuwe integrale pootmachine, die werd voorgesteld op Potato Europe. Wat het meeste opvalt aan de nieuwe Certa 40 Integral is de bunker die zich boven de frees bevindt. Door de bunker dicht op de trekker te plaatsen wordt het zwaartepunt van de machine verlegt, zodat tijdens transport minder stress op de hefinrichting geplaatst wordt.

De Certa 40 Integral is opgebouwd rond een doorontwikkelde SC 300 Compact frees. De frees krijgt een rotoras met dikkere flenzen en een hoeksensor op de achterklep die de diepte instelling van de 9 grote dieptewielen regelt. Deze 9 dieptewielen staan voor de frees gemonteerd, en lopen over de gehele breedte van de machine. Ze dragen niet alleen het gewicht van de machine tijdens het werken, maar zorgen ook voor een correcte werkdiepte, ook op lichte of losse grond.

De 3,5 ton grote bunker en de pootelementen vormen 1 geheel en kunnen optioneel uitgerust worden met weegcellen.  De pootelementen zijn een geüpgradede versie van de CP-elementen. Het pootkanaal is verstelbaar afhankelijk van de knolgrootte en elk pootelement wordt afzonderlijk hydraulisch aangedreven. Zo kunnen er eenvoudig sproeipaden gemaakt worden en kan er variabel gepoot worden.

De geulentrekkerbalk is opgehangen in een parallellogram, die voorzien is van hydraulische cilinders, waardoor de pootdiepte vanuit de cabine eenvoudig ingesteld kan worden. De aanaardschijven, elk met een diameter van 410mm, zijn per schijf op een verende arm gemonteerd. De schijven zijn per twee rijen bevestigd op een centrale koker door middel van een topstang, waarbij de druk op die schijven aan de zijkant ingesteld kan worden. De volledige besturing – van controller tot software – is ISOBUS. Dit in huis ontworpen systeem kan met een 12-inch Topcon-touchscreen en -joystick meegeleverd worden.

 

YouTube player
%d bloggers liken dit: