Amazone brengt 2 nieuwe types van de Precea TCC uit, met werkbreedtes van 9 en 12 meter. De machines hebben een centrale zaadtank met een groot volume, zaad wordt naar de zaaielementen gebracht door middel van het innovatieve zaadgoedtoevoersysteem Central Seed Supply. De machines, die ontwikkeld werden voor loonbedrijven en grote akkerbouwbedrijven kunnen zaaien met een snelheid tot 15km/u. 

De nieuwe Precea-TCC’s beschikken over een centrale zaadgoedbak die een inhoud heeft 2.000 l, goed voor twee bigbags zaad. Om het zaad van de centrale tank naar de zaaielementen te brengen ontwikkelde Amazone Central Seed Supply, waarbij de zaden door middel van een luchtstroom getransporteerd worden. Elk zaaielement is voorzien van een kleine voorraadtank. Als het maximale vulniveau in deze tank bereikt is worden door het toegevoerde zaadgoed automatisch de luchtstroom en hierdoor de verdere toevoer onderbroken. Als het vulniveau weer daalt start de luchtstroom automatisch opnieuw op en transporteert deze het zaadgoed van de hoofdtank naar de verschillende rijen. Door deze intelligente luchtgeleiding van de Central Seed Supply wordt elk verenkelingsaggregaat onafhankelijk van zaadgoed voorzien zonder dat het systeem een complexe sensortechniek of elektronische besturing nodig heeft.

Exacte verenkeling op elke rij
Voor het verenkelen van het zaad vertrouwt Amazone op de PreTeC-verenkelingssysteem dat volgens het overdrukprincipe werkt.  Het zaad wordt hierbij door middel van verhoogde luchtdruk tegen de verenkelingsschijf gedrukt. Via de automatisch regeling en met optische sensoren gekoppelde afstrijkerverstelling SmartControl worden missers en dubbels op een doeltreffende manier vermeden. De elektrisch aangedreven verenkelingsschijf draait afhankelijk van de rijsnelheid en de gewenste zaadhoeveelheid en transporteert het zaadgoed in de richting van het schietkanaal. Hier wordt de aandrukkracht onderbroken en de korrel precies in de zaaivoor geschoten en door de vangrol gestopt en veilig geplaatst.  Voor de exacte aflegging van het zaadgoed zorgt een vorenvormer. Twee draagrollen en de hoge, hydraulisch instelbare kouterdruk garanderen een gelijkmatige diepteregeling. Voor nog meer comfort biedt Amazone de automatische kouterdrukregeling SmartForce aan. Deze zorgt voor het constant aanhouden van de ingestelde indringkracht en dus voor een continu gelijkblijvende aflegging van het zaadgoed, vooral ook bij wisselende bodemomstandigheden.

De elektrische doseeraandrijving ElectricDrive maakt het op heel comfortabele wijze mogelijk om de gewenste zaadhoeveelheid via de ISOBUS-terminal in te stellen en vormt de basis voor het exact aanhouden van de plaatsspecifieke hoeveelheidsregeling via gps en taakkaart. Daarnaast spaart de GPS-SectionControl vooral bij de grote werkbreedtes per afzonderlijke rij actief zaadgoed in geervormige stukken land en op de kopakkers en biedt deze bijvoorbeeld uitstekende mogelijkheden voor een mechanische onkruidbestrijding.

De elektrische aandrijving maakt het ook in bochten mogelijk om over de volledige, grote werkbreedte de aflegafstanden constant te houden. Met behulp van een gyroscoopsensor wordt het verschil tussen de snelheid vooruit in de binnen- en buitenbocht bepaald. Op deze basis past de innovatieve CurveControl de toerentallen van de verenkelingsschijven aan zodat de zaadafstanden ook in bochten gelijk blijven. Gelijkmatige afstanden zorgen ervoor dat de gewassen voldoende van voedingsstoffen worden voorzien. Hierdoor worden homogene gewasbestanden en gelijkmatige rijpheid bereikt.

Tweekamertank voor kunstmest
Voor het gelijkmatig strooien van kunstmest is de Precea-TCC met een goed toegankelijke tweekamertank uitgerust. De totale tankinhoud bedraagt 6.000l. Elke tank beschikt over een eigen elektrische doseerunit die aan een verdeelkop is gekoppeld, waardoor standaard een halfzijdige schakeling beschikbaar is. Het strooien van kunstmest gebeurt via de FerTeC twin HD-kunstmestkouter.

Telescopisch onderstel
De Precea-TCC wordt met 12 of 16 rijen voor rijafstanden van 70, 75 en 80 cm aangeboden. Voor het onderstel van de Precea is een uitschuifbare as verkrijgbaar. Wanneer de machine is uitgerust met grotere bandenmaten kan de as zo uitgeschoven worden dat de wielen tussen de zaadrijen lopen. Verdichtingen onmiddellijk onder de zaadrijen worden zo vermeden. Bij ingeschoven wielen kan de Precea-TCC met een totale breedte van 3 m comfortabel op de weg worden getransporteerd.

Op middellange termijn zullen de nieuwe producttypes ook voor dichtere rijenculturen zoals bieten, koolzaad of soja uitgerust worden. Bij rijafstanden van 45 of 50 cm wil dit zeggen dat de machines 18 of 24 rijen zullen tellen.

 

YouTube player
%d bloggers liken dit: