XXL kunstmest strooien met Horsch Leeb Xeric

Horsch waagt zich binnenkort ook op de markt van de kunstmeststrooiers. Niet met een (eenvoudige) gedragen centrifugaalstrooier, maar met een gigantische pneumatische strooier. 14 kubieke meter kunstmest, 48 meter strooibreedte en technologie die van de veldspuiten komt maken de Horsch Leeb Xeric een machine voor de zeer grote akkerbouwers of loonwerkers.

Tijdens de persconferentie op SIMA 2022 vermelde Robert Dorsemagen, directeur van het Franse Horsch filiaal, langs de neus weg dat de firma een eigen kunstmeststrooier aan het ontwikkelen was. Intussen doken de eerste beelden op van de machine in actie. De machine zou in 2024 op de markt komen.

De Horsch Leeb Xeric 14 FS is een getrokken kunstmestrooier met een inhoud van 14 m³. De machine staat op een tandem onderstel met grote wielen, dat we herkennen van de Horsch Leeb TD veldspuit. De kunstmest wordt pneumatisch verdeeld over een werkbreedte van 48 meter. Om de brede spreidboom te ondersteunen is de machine uitgerust met het Horsch Boom Control systeem dat we eveneens kennen van de veldspuiten. Om de kunstmest van de bak naar de verdeelunits te brengen is de machine uitgerust met een vijzel. De verdeelunits doseren de kunstmest in de transportbuizen waar deze door middel van een luchtstroom getransporteerd en gestrooid wordt. Door gebruik te maken van een transportvijzel en de kunstmest rechtstreeks in de transportbuizen te doseren wordt slijtage aan de machine tot een minimum beperkt.

Op dit ogenblik worden  2 prototypes getest. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de machine officieel voorgesteld op Agritechnica 2023.

 

YouTube player
%d bloggers liken dit: