Mythische Big Bud trekker opnieuw in productie

Er zijn veel grote (prairie-)trekkers, maar er is maar 1 Big Bud 16V-747. ’s Werelds grootste trekker deelt zijn naam met een 500tal kleinere modellen, die gebouwd zijn van halverwege de jaren ’70 tot halverwege de jaren ’80. Verschillende van die trekkers zijn nog steeds actief op de grote akkers in Noord-Amerika en Canada. Big Equipment, de firma achter de Big Bud trekkers, laat nu weten dat ze dit jaar nog een nieuwe versie van de tractor willen uitbrengen.

De plannen om een nieuwe versie van de Big Bud te maken dateren al van eerder, maar een grote brand op Kerstavond in 2017 gooide (letterlijk) roet in het eten. 5 jaar later zijn ze bij Big Equipment terug klaar om zich aan het avontuur te wagen. De nieuwe Big Bud trekkers zullen een vermogen hebben tussen 640 en 750 pk, al is er ruimte voor grotere vermogens op vraag. Big Equipment kiest hiervoor een Caterpillar motor. Ook de transmissie en assen dragen een Cat stempel. Dezelfde componenten zijn terug te vinden in onder meer de grote mijntrucks en de 688K wiellader van het merk.  De keuze voor deze componenten komt er voor de simpele reden dat wereldwijd onderdelen en kennis voorhanden is voor nodige reparaties.

De bouw van de nieuwe Big Bud trekkers start met het 1,5 inch (3,8 cm) dikke stalen chassis. Nadien worden alle onderdelen op en aan dit chassis bevestigd. Op dit manier wil de constructeur stevige trekkers bouwen, die lang mee gaan en indien nodig door de boer zelf kunnen hersteld worden. Zo is er ook nagedacht over toegankelijkheid van de verschillende componenten. De cabine kan indien nodig achterover plooien om reparaties eenvoudig te maken.  De Big Bud trekkers zijn enkel voorzien van een zware trekhaak en hydraulische aansluitingen, een lift is niet mogelijk. Het zijn dan ook echte prairie-trekkers.

Veel details zijn nog niet gekend over de nieuwe trekkers, maar qua banden schuift de fabrikant zeker de Goodyear LSW 1400 banden naar voor. Deze zijn maar liefst 1,4 meter breed en 2,08m hoog! Andere bandenmaten zijn zeker mogelijk, en in de toekomst hoopt Big Equipment ook rupsen aan te kunnen bieden.

De kans dat we een Big Bud op onze velden tegen komen is quasi onbestaande, maar voor een aantal Amerikaanse en Canadese boeren gaat een droom in vervulling.

 

Foto: Welker Farms/Youtube

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: