Maisstengelboorder te lijf met Claas Corio

De Europese Maisstengelboorder is aan een opmars bezig. De rupsen van deze nachtvlinder verzwakken door hun vraatgangen de maisstengel waardoor deze omvalt. De Claas Corio Stubble Cracker vernielt de maïsstopppel zodat overwinteren van de poppen vermeden wordt.

De (Europese) Maisstengelboorder is een klein insect met een grote impact. De rupsen van deze mot vreten hun weg doorheen de bladeren en stengels van maïs waardoor de planten omvallen, met de nodige verliezen tot gevolg. De mot overwintert als pop in onder meer de stoppels van de maïsplant. Om verspreiding van het insect tegen te gaan moeten plantenresten dus zo veel mogelijk verkleind worden. Dit kan door onder meer de stoppel te lijf te gaan met een (klepel)maaier, schijveneg of andere machines, maar dit houdt dus minstens 1 extra werkgang in. Claas ontwikkelde de Corio Stubble Cracker om tijdens het oogsten ook meteen de maïsstoppel te verkleinen.

Om de stoppels te verkleinen plaatst Claas een sneldraaiende plaat met 2 speciaal ontwikkelde, massieve hamers per rij. 2 dergelijke rotoren zijn in een frame gemonteerd dat via een driepuntsophanging aan het maaibord bevestigd is. Zo kunnen de rotoren vlot de bodem volgen voor een optimale werking. De rotoren, die mechanische aangedreven worden, draaien aan een snelheid van 1.200 tpm. In geval van blockage wordt de bestuurder gewaarschuwd via het CEBIS systeem. Om beschadiging te voorkomen worden de rotoren automatisch geheven bij het achteruit rijden, wanneer het maaibord opgeheven wordt of wanneer er een vreemd object in de rotoren terecht komt. In de 8rijige versie vraagt de Corio Stubble Cracker ongeveer 25 kW extra vermogen.

De Corio Stubble Cracker is voor seizoen 2023 in gelimiteerde voorserie te verkrijgen.

%d bloggers liken dit: