Grimme introduceert nieuwe bekerpootmachine

Met de Prios440 introduceert Grimme een nieuwe generatie bekerpootmachines. De getrokken machines hebben een transportbreedte van minder dan 3 meter en hebben een volledige EU-typegoedkeuring. Grimme combineert in de nieuwe machine verschillende innovaties van vorige generaties plantmachines, de machine biedt ook alle voorwaarden voor precisie- en smart farming oplossingen.

De Prios440 bestaat uit verschillende modules, waardoor de machine kan aangepast worden aan de noden van het bedrijf. Zo zijn er verschillende opties voor kunstmest-toediening, zowel vast als vloeibaar, en zijn ook verschillende combinaties met machines voor actieve grondbewerking mogelijk. De plantmachine kan voorzien worden van een zwanehalsdissel met een tussenframe en apart liftframe zodat elk type frees of rotoreg ingebouwd kan worden.  De aparte aanbouw maakt het mogelijk om snel te wisselen tussen verschillende grondbewerkingsmachines. De diepteregeling van de grondbewerkingsmachine gaat onafhankelijk van de pootmachine, waardoor de pootdiepte altijd exact gehouden wordt.

De diepteregeling van de verschillende onderdelen in de machine, zoals de kunstmestschijven, vorentrekker, toedekschijven maar ook de rugvormers gaat onafhankelijk van elkaar. 4 tastwielen aan de voorkant van de machine en 2 ultrasoonsensoren van de rugvormers sturen de werkdiepte en zorgen daarmee voor een optimale diepteregeling. Om kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen te besparen kunnen de kunstmeststrooier, de tankset en de pootelementen afzonderlijk van elkaar en voor elke rij afzonderlijk worden ingeschakeld via Section Control (individuele rijenschakeling met “Multiboom-functie”). Dit kan het uitspoelen van voedingsstoffen in het milieu aanzienlijk verminderen, vooral bij het aanleggen van rijpaden of bij het planten van geren. De rijspecifieke uitschakeling van de doseervijzel en de roeras voorkomt dat de kunstmest in de kunstmesttrechter wordt verpulverd.

Grimme ontwikkelde voor de vorming van de ruggen een nieuw systeem waarbij de aanaardkappen in verschillende onderdelen uit elkaar genomen worden. Zo zijn er kunststof aanaarders die kunnen gecombineerd worden met kroonplaten of kooirollen. Ook een combinatie van beide is mogelijk. De unieke “hybride-rugvorminrichting” creëert een rug met stabiele en gladde rugflanken en een kruimelige rugkroon. Daardoor worden de voordelen van een aanaardkap en die van kooirollen verenigd. De “hybride-rugvorminrichting” kan in het veld zonder gereedschap worden omgebouwd en aangepast, waardoor de rugvorming flexibel kan worden aangepast aan de bodemgesteldheid en de eisen van de klant. Voor planten op erosiegevoelige percelen kan de Prios 440 ook uitgerust worden met het TerraProtect systeem.

Om wegtransport te vergemakkelijken kan de Prios 440 optioneel uitgerust worden met  twee uitschuifbare assen, waardoor de werkbreedte van 3,30 m voor het eerst kan worden teruggebracht tot een wegtransportbreedte van minder dan 3,00 m. Uitstekende uitrustingsdelen, zoals grondgeleidingsplaten, de buitenste aanaardlichamen en woelertanden worden binnen de machinecontour geklapt. Dankzij de volledige EU-typegoedkeuring kan met de PRIOS 440 zonder speciale vergunning op de weg worden gereden.

De Grimme Prios 440 is beschikbaar voor plantseizoen 2023.

 

%d bloggers liken dit: