Boerinnenenkalender juni: Britt

Juni, de zomer komt er aan! Deze maand staat Britt op de cover van de Boerinnenkalender.

Ik ben Britt, en ik groeide op in Oostkamp op het melkvee-, vleesvee- en varkensbedrijf van mijn ouders. Het idee dat ik zelf ook boerin wilde worden is bij mij pas op latere leeftijd gekomen. Niet omdat de boerderij mij niet interesseerde, integendeel ik heb al altijd een liefde voor de koeien op het bedrijf gehad, maar wel omdat ik van jongs af aan al ingezien heb dat boeren niet gewoon een job is maar echt een levensstijl met veel en hard werken. Mede dankzij de KLJ en de passie die mij ouders in hun werk steken ben ik beginnen inzien dat een leven zonder landbouw voor mij geen optie was. Ik ben dan ook van in het 4de middelbaar van studierichting veranderd, van Elektrische installaties naar Veehouderij en Landbouwteelten. Het was een hele stap maar ik voelde direct aan dat ik hier op mijn plaats zat.

Vandaag de dag kan je mij op het melkveebedrijf van mijn vriend te Tubeke vinden, waar ik met de dagdagelijkse taken help. Het liefst zit ik tussen de koeien en kalfjes. Naast de boerderij delen ik en mijn vriend samen de passie voor de melkveeprijskampen, in de zomer van 2021 deden we voor het eerst zelf mee met de interprovinciale melkveeprijskampen te Bogaarden op 21 Juli. En met succes, dankzij het fokwerk van mijn vriend zijn we ’s avonds, tegen onze verwachtingen in, met een kampioen terug naar huis kunnen keren!

Ik kijk er dan ook al naar uit om binnenkort opnieuw weken op voorhand het vee klaar te stomen om opnieuw deel te kunnen nemen aan de interprovinciale melkveeprijskampen in Bogaarden, al zal ik dit jaar waarschijnlijk iets minder intensief aanwezig zijn door de komst van ons eerste kindje begin juli.

Waarom sta jij op de boerinnenkalender?
Toen mij gevraagd werd om samen met nog 11 andere fantastische boerinnen mee op de Boerinnenkalender te pronken was ik niet direct heel erg enthousiast, maar na even denken ben ik heel erg blij dat ik ja gezegd heb. De kalender is een mooi initiatief om aan te tonen dat het niet altijd de mannen zijn die al het harde werk doen, een vrouw op het landbouwbedrijf is minstens even belangrijk! En dat de opbrengst van de kalender dan nog eens naar Boeren op een kruispunt gaat, dat maakt het allemaal nog mooier!

Wat is je favoriete trekker?
Mijn favoriete trekker is een New Holland, en dan nog het liefst een bleu power! Dit is mij door mijn papa met de paplepel ingegeven, daar pronken namelijk een T6020 en een T6.160 op het bedrijf, hiernaast maakt een Ford 6610 het plaatje compleet.

 Wat is je favoriete werk op de boerderij? ( en wat doe je echt niet graag ?)
Mijn favoriete werk op de boerderij is het verzorgen van de kalveren en in de zomer het op de wei laten van de koeien en het jongvee. Met de trekker rijden is voor mij zeker geen verplichting maar dan toch liever geen dagen aan een stuk door.

Wat zou je willen zeggen tegen de andere vrouwen in de landbouwsector?
Wees trots dat je een boerin bent, steek het niet onder stoelen of banken, de dag van vandaag is een boerin genoemd worden geen belediging meer maar eer. Wees trots op je sector, wees trots op je werk maar vooral wees trots op jezelf!

%d bloggers liken dit: