Nieuwe Pöttinger Jumbo snijdt korter

De nieuwe Pöttinger Jumbo 8000 opraapwagens snijden tot bijna 30% korter dan de vorig jaar geïntroduceerde Jumbo 7000 reeks. De fabrikant claimt hiermee een hogere doorzet te genereren dan een hakselaar.

De kortste theoretische snijlengte op de Jumbo opraapwagens was tot voor kort 34mm. Met de introductie van de Jumbo 8000 lijn, die gebruik maakt van de nieuwe aandrijflijn met powerband, een nieuw vorm gegeven snijrotor en 65 messen, brengt Pöttinger deze theoretische snijlengte nu op 25mm, bijna 30% korter dan voorheen. Om zo kort te snijden vraagt de opraapwagen wel 15% extra vermogen. Het automatische laadsysteem van de Jumbo opraapwagens kan uitgerust worden met een extra optionele sensor op de rotorschraper. Dit betekent dat tot vier sensoren (draaimoment van de rotor, hydraulische druk, materiaallading, enz.) worden gebruikt om het laadproces te optimaliseren. Het nieuwe sensorsysteem detecteert de voorverdichting van het voer direct boven de rotor en activeert de kettingbodem voordat er mechanische schade kan ontstaan. Hierdoor kan de Jumbo 8000 altijd optimaal gebruik maken van de ruimte in de laadkamer, ongeacht het type gewas.

De kortere theoretische snijlengte zorgt er voor dat het gras beter kan verdicht worden in de kuil voor een nog betere bewaring en een hogere kwaliteit van het kuilvoer. De kortere snijlengte zorgt er ook voor dat het voer beter verdicht kan worden in de opraapwagen zelf, zodat tot 10% meer lading kan meegenomen worden.

De Jumbo 8000 reeks heeft dezelfde basis als de vorig jaar geïntroduceerde Jumbo 7000 reeks, het verschil tussen beide wagens is het aantal messen in het snijsysteem. Bij de nieuwe 8000-lijn zijn dit er 65, op de 7000-lijn zijn dit er 48.

De Pöttinger Jumbo 8000 is verkrijgbaar vanaf 1 augustus 2022.

%d bloggers liken dit: