Nieuwe generatie dubbele harken bij Claas

Claas introduceert een nieuwe generatie van zwadharken met twee rotoren en middenafleg. Het gamma omvat 7 modellen, waarvan 2 in Business uitvoering.  De werkbreedte varieert, afhankelijk van het model, tussen 6,2 en 10 meter.

De nieuwe generatie Claas Liner harken zijn voorzien van “Grass Care” rotorgeleiding, die de rotoren tijdens het werken actief ontlast. Om schade aan de zode te vermijden, worden bij het dalen van de armen, eerst de achterwielen op de grond gezet. Zo wordt voorkomen dat de harktanden in de grond grijpen. Bij de Business modellen kunnen de rotoren afzonderlijk worden opgeheven met behulp van op de terminal vastgelegde voorkeuzes. Optioneel kunnen de rotoren van de Trend modellen ook afzonderlijk worden opgeheven, door middel van de regelventielen van de trekker. Alle zwadharken, behalve de Liner 3100, zijn standaard voorzien van een onderstel met vier wielen, de Liner 3100 beschikt over een onderstel met zes wielen. De wielen zijn dichtbij de tanden geplaatst, om zo een rustige geleiding van de rotoren en uitstekende aanpassing aan de bodem te waarborgen. De twee voorwielen van het onderstel worden gestuurd. Modellen Liner 2700 & 2900 kunnen als optie worden uitgerust met een onderstel met zes wielen, waarbij de achterwielen van de rotor worden vervangen door pendelassen.

Bij de modellen Liner 2900 en 2800 Business kan de harkhoogte voor elke rotor afzonderlijk worden aangestuurd met voorkeuzes op de CEMIS 10 bedieningsunit en met behulp van de regelventielen. Voor Liner zwadharken met twee rotoren in de Trend uitvoering is een hydraulische hoogteverstelling van de rotoren met directe aansturing door de regelventielen als optie leverbaar.

Alle rotoren zijn afzonderlijk met slipkoppelingen tegen overbelasting beveiligd die zachter aangrijpen en ook bij voorkomende belastingspieken ervoor zorgen dat er non-stop kan worden doorgewerkt. In de twee Y-aandrijfkasten op het hoofdframe wordt het toerental van de aftakas gereduceerd van 540 t/min naar 350 t/min, waardoor de aandrijflijn wordt ontzien. De vrijloop van de aftakas is in de Y-aandrijfkast ondergebracht, waardoor de rotoren in de transportstand vrij kunnen draaien. Bij de modellen Liner 3100, 2900 en worden de werk- en zwadbreedte hydraulisch en synchroon versteld met telescooparmen. Bij Liner 2700 en 2600 daarentegen wordt de verstelling mechanisch uitgevoerd. Bij Liner 2700 geschiedt dit met behulp van een gatenpatroon met borgpennen voor verschillende werkbreedten. Bij Liner 2600 wordt de gewenste werkbreedte ingesteld door bouten los te draaien.

Voor transport zijn de nieuwe Liner zwadharken voorzien van een brede en stabiele transportas met mechanisch gedwongen sturing. Bij de modellen Liner 3100 & 2700 bedraagt de transportbreedte 2,97m. Bij Liner 2600 met banden 260/75-15.3 blijft de transportbreedte zelfs beperkt tot 2,55 m. Bij alle Liner zwadharken met twee rotoren, met uitzondering van Liner 3100, blijft de transporthoogte met tandarmen onder de 4 meter. Bij Liner 3100 moeten voor transport op straat eerst drie tandarmen per rotor worden gedemonteerd.

 

%d bloggers liken dit: