Reiter bandharken voor trekkers met omkeerinrichting

Het Oostenrijkse Reiter voegt  nieuwe bandharken toe aan hun gamma. De R6rd en R7rd zijn ontwikkeld voor trekkers met een omkeerinrichting. De 6 meter brede R6rd is kan 4 tot 8 hectare per uur harken, de R7rd (7m werkbreedte) is goed voor 5 tot 10 hectare per uur.

Door gebruik te maken van trekkers met een achteruitrij-inrichting in combinatie met de gedragen bandharken wordt niet meer over het te harken gewas gereden. Ook zou de combinatie even wendbaar moeten zijn al eens zelfrijdende bandhark. Het geharkte materiaal kan ofwel links/rechts in een dik zwad afgelegd worden, of aan beide zijden in een lichter zwad. Wanneer langs 1 kant afgelegd wordt bedraagt de afstand tussen de zwaden 13 tot 15 meter, wanneer langs elke kant afgelegd wordt is dit 7 of 8 meter, afhankelijk van het model. Middenafleg is niet mogelijk. De fabrikant maakte deze keuze om de machine minder complex en lichter te maken.

Voor transport klappen beide helften omhoog en worden ze hydraulisch vergrendeld. De transportbreedte bedraagt 2,4 meter, de transporthoogte is voor de R6rd 3,5 meter, de R7rd is 4m hoog bij transport. De transportbanden zijn 70cm breed op de R6rd en 100cm op de R7rd, de R6rd kan optioneel ook uitgerust worden met de 1m brede afvoerband.

De opraaptechnologie is dezelfde als die van de bestaande modellen, maar de ophanging van de twee machinehelften via vier veren, twee steunrollen en een bovenstang is nieuw. Reiter zegt dat de gepatenteerde oplossing resulteert in een compact ontwerp, het zwaartepunt dicht bij de trekker brengt en resulteert in een goede bodemvolging.

Reiter raadt voor de nieuwe bandharken een trekker aan van minstens 180 pk en voldoende gewicht in de neus (800-1.200kg). De machines vragen 160l/min  olie minimum. Omdat de bandharken werken op het hydraulisch systeem van de trekker zijn elektronisch geregelde kleppen noodzakelijk.

 

 

%d bloggers liken dit: