Vandalisme aan machines in Hoeilaart

Afgelopen weekend werden in Hoeilaart in  Vlaams-Brabant verschillende machines, waaronder een Dewulf Kwatro, beklad met slogans. De vandaal was het duidelijk niet eens met de manier waarop de aardappelen werden geoogst.

“Respect our soil”, “Slow growing” en “2 Heavi” stond er op de zijkant van de Dewulf Kwatro en Dezeure kippers geklad. De loonwerker en landbouwer hadden ’s nachts de machines achter gelaten op het veld, na het rooien van aardappelen. Zaterdag ochtend stelden zij het vandalisme vast. Omdat in dergelijke vandalisme-zaken maar zelden de daders gevonden worden, zullen de boer en loonwerker zelf de kosten mogen dragen voor het verwijderen van de graffiti en het eventueel herschilderen van de machines.

Iedereen heeft recht op zijn of haar mening, en mag deze ook uiten. Wanneer dit echter gebeurt op deze manier is het wraakroepend. Wanneer je als boer niet wil dat je aardappelen gerooid worden met deze of gene machine, dan zoek je een loonwerker die een machine heeft die wel in je bedrijfsfilosofie past. Wanneer je als burger bedenkingen hebt bij bepaalde machines of werkwijzen, dan kan je met de loonwerker of boer in gesprek gaan. Dit soort vandalisme draagt er echter toe bij dat noch de loonwerker, noch de boer zin hebben in dergelijke gesprekken.
De manier waarop onze sector de afgelopen maanden is afgeschilderd in de media, helpt de zaak niet vooruit. In tegendeel, het geeft vandalen als deze net meer bevestiging dat ze mogen en kunnen overgaan tot hun daden.

Wil je als burger meer weten over het hoe en waarom? Vraag het aan de boer of loonwerker. Heb je het lef niet om een gesprek aan te gaan, hou je mening dan voor jezelf. En blijf met je handen van andermans spullen!

 

Foto’s: Jasper Troch & Wim Esselens

 

One thought on “Vandalisme aan machines in Hoeilaart

  1. Beste,
    Ik ben journalist voor Het Laatste Nieuws. Zou ik iemand kunnen spreken in verband met dit artikel? Alvast bedankt

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: