Hoe groter de problemen met droogte, resistentie van onkruid tegen gewasbeschermingsmiddelen en de noodzaak om de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen te verminderen, hoe belangrijker een correcte grondbewerking wordt. Bijzondere nadruk wordt gelegd op de eerste stoppelbewerking. Het is daar dat de grootste uitdaging ligt. Om een antwoord te vormen op die uitdaging ging Amazone aan het experimenteren.

Enerzijds moet een optimaal zaaibed worden gecreëerd om de groei van opslag van granen en onkruid te stimuleren. Dit betekent dat ongewenste groei direct na het oogsten kan worden gestimuleerd en vervolgens in de tweede bewerking mechanisch kan worden bestreden. Ultra-ondiep werken kan de optimale kiemomstandigheden creëren voor graankorrels die verloren gingen bij het oogsten, maar ook voor onkruiden, die al dan niet resistent zijn tegen gewasbeschermingsmiddelen. Anderzijds is de vertering van organisch materiaal zeer belangrijk voor de veldhygiëne. Een goede vertering vermindert de overdracht van schimmelziekten en plagen. Daarom is het belangrijk dat het organisch materiaal al bij de eerste bewerking voldoende verkleind wordt. Om verlies van bodemvocht te voorkomen is het van belang om bij de eerste bewerking niet dieper te werken dan echt nodig is.

Het experiment: Amazone TopCut werktuigdrager voor ultra-ondiepe grondbewerking
Om een antwoord te bieden op al deze vereisten ontwikkelde Amazone de TopCut. De uitdaging in dit project was de ontwikkeling van de optimale werktuigcombinatie voor ultra-ondiepe grondbewerking. Daarbij werd rekening gehouden met de volgende aspecten:

 • Organisch materiaal moet versnipperd worden om de vertering te bevorderen
 • Er moet voldoende fijne grond worden gegenereerd voor optimale kiemomstandigheden
 • Er moet zo ondiep mogelijk gewerkt worden, zodat voorkomen wordt dat zaden te diep begraven worden en verdamping van bodemvocht voorkomen wordt
 • Perfecte bodemaanpassing van de werktuigen is onontbeerlijk
 • Indien nodig moet stro worden verdeeld over de werkbreedte
 • Onder droge omstandigheden is een goede aandrukking van de bodem vereist voor optimale kiemomstandigheden
 • Verschillende werktuigen zijn nodig om de juiste bewerking volgens de omstandigheden te kunnen uitvoeren

Amazone bouwde een eerste TopCut 12000-2 werktuigdrager, met een werkbreedte van 12 m en een reeks werktuigen. Deze machine is in de zomer van 2021 aan veldproeven begonnen.

De TopCut bestaat uit drie opeenvolgende werktuigsegmenten die kunnen worden uitgerust met verschillende werktuigen naar gelang van de behoeften en eisen van de gebruiker. Zo kan de werktuigbalk bestaan uit een enkele messenwals, een egaliseerbord of golvende schijven. Het 2de segment is een dubbele messenwals, maar als alternatief kunnen ook dubbele golvende schijven of een combinatie van golvende schijven en mesrollen worden gemonteerd. Amazone is ook van plan verschillende spade- en sterschijven in de proeven op te nemen. De golvende-, spade- en sterschijven bewerken de grond slechts minimaal, maar produceren daarentegen wel fijne grond voor optimale kiemomstandigheden.

Onder droge omstandigheden is het een voordeel als de licht bewerkte grond weer wordt aangedrukt. Amazone voorziet de mogelijkheid om de TopCut te gebruiken met een wals, zoals de ringwals KWM 650 met matrixprofiel. Als alternatief voor de wals kan ook een drierijige rieteg als naloopwerktuig gemonteerd worden. Deze zorgt voor de verdeling van (gehakseld) stro en schudt ook de zaden uit het stro, peulen of aren.

In 2021 liep de TopCut 12000-2 met verschillende werktuigcombinaties op verschillende landbouwbedrijven, onder de meest uiteenlopende omstandigheden. Dit werd aangevuld met een veldproef die samen met de universiteit in Bernburg werd uitgevoerd op koolzaad- en tarwestoppels, om de werktuigcombinaties te beoordelen met betrekking tot groeigedrag, hakseleffect, werkdiepte en andere parameters.

De resultaten tot nu toe bevestigen de werking van de TopCut werktuigdrager:

 • Uiterst ondiepe grondbewerking met een hoog aandeel fijne grond voor perfecte kiemomstandigheden, zelfs op graanstoppel
 • Sterk verminderde verdamping in vergelijking met andere bewerkingen
 • Optimale aandrukking voor betrouwbare herkieming
 • Perfect hakseleffect in koolzaad, zonnebloemen, maïsstoppels en tussengewassen
 • Hoge output bij laag brandstofverbruik

In 2022 zal Amazone meer machines bouwen om meer ervaring op te doen met verschillende werktuigcombinaties bij uiteenlopende bewerkingen onder uiteenlopende omstandigheden.

Previous post Deutz-Fahr introduceert nieuwe Serie 6TTV
Next post Van den Berg Farmstore overgenomen
%d bloggers liken dit: